Koşu Hakkındaki 5 Şehir Efsanesi

Koşu hakkında doğru bildiğinizi sandığınız beş büyük yanlışı öğrenerek koşuyla aranızdaki buzları eritebilirsiniz.

İster düzenli olarak koşan biri olun, isterseniz de koşu dünyasına adım atmak için ayakkabılarınızı ilk kez bağlıyor olun, koşu hakkında ne yazık ki birçok efsane kulaktan kulağa dolaşmakta. Biz de uzmanlarla bir araya gelerek uzun zamandır inanılan masalları değerlendirdik. Artık gerçekleri dinleme zamanı.

Koşu hızı nasıl artar diye merak edenler tıklasın!

EFSANE 1: VÜCUT GELİŞTİRME YAPIYORSANIZ KOŞAMAZSINIZ

Bazı insanlar kardiyo ve kuvvet antrenmanlarının farklı amaçlara hitap ettiklerine inandığı için bu çalışmaların aynı anda yapılmaması gerektiğini düşünür. Ancak ikisini de aynı zamanda yapabilirsiniz. Hatta kardiyo ve kuvvet egzersizlerinin birbirlerini tamamladıkları konusunda da ciddi görüşler vardır.

Primebody Fitness uygulamasının kurucusu ve kişisel antrenör Tim Blakey “Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en iyi yollarından biri kendimizi mümkün olduğunca fazla hareket kalıbına adapte etmektir” diyor.
Koşunun kemikleri, ligamentleri ve kasları güçlendirdiğini söyleyen Tim, “Koştuğunuz zaman ek olarak kanın ve oksijenin vücut içindeki dolaşımına yardım eden kardiyovasküler kapasitenizi geliştirebilirsiniz” diyor.

EFSANE 2: KOŞMAK SAKATLANMANIZA NEDEN OLUR

Isınma ve soğuma çalışmalarının sakatlıkları önlediğine dair yaygın bir düşünce vardır.

Londra merkezli Evolve Fitness’ın kurucusu ve kişisel antrenör Tim Walker “Egzersize başlamadan önce dinamik esneme egzersizleri yapmanız sizin faydanıza olacaktır. Ben şahsen öğrencilerimden eklem ve kaslarını ısındırabilecekleri ve bunu yaparken de nabız değerlerini kademeli bir şekilde yükseltebilecekleri birtakım egzersziler yapmalarını istiyorum.”diyor.

Öte yandan kendinizi asfatlara vurmadan önce doğru antrenörü bulabilmek için yürüme analizi yapan kişilerden yardım adabilirsiniz.

EFSANE 3: SADECE SALONDA KAS YAPILIR

Hem Blakey, hem de Walker, koşmanın ağırlık tutkunları için muazzam bir destek olduğunu söylüyor.

Walker, “Sabit bir tempoda koşmak, yağ oranını azaltmak isteyenlere kalori yakımı adına destek olur. Ancak koşarken attığımız her adımda bacakların üzerine vücut ağırlığınızın dört katı kadar ağırlık yükler. Yani koştukça bacaklarınızı etkili bir şekilde güçlendirirsiniz” diyor.
Diğer yandan Blakey ise koşmanın vücut ağırlığını arttırmaya yardım edececeğini söylüyor. Blakey, “Güçlü bir kardiyovasküler sisteme sahip olmanız kütle ve kas oranınızı arttırırken size yardımcı olacaktır,”diyor ve ekliyor: “Şiddeti yüksek olan sürat koşuları size dayanıklılık ve güç verirken, kas liflerinizin de gelişim göstermenizi sağlayacak hareketlerini sürdürmelerine yardımcı olur.”

EFSANE 4: KOŞMADAN ÖNCE KARBONHİDRATA ABANMAK GEREKİR

Koşmadan önce tüketilen makarnaların yıllardır çok yararlı olduğu söylenir. Ancak 90 dakikadan az süren koşular için bunun hiçbir anlam ifade etmediğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu yöntem bazı kişiler için uygun değildir.

Blakey, “Çoğu koşucu, koşu öncesi hamur işi ya da yulaf ezmesinden nefretle bahsederken bir çoğu da kramp, sancı ve karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerle beraber şişkinlikten dolayı sıkıntı çekiyor,” diyor. Asıl dikkat edilmesi gerekenin bu rahatsızlıkları tetikleyen yiyeceklerden uzak durmak olduğunu söyleyen Blakey, ”İşlenmiş gıdalardan ve omega-6 yağ asidi yüksek olan yiyecekleri tüketmekten kaçının” diyor.

Blakey, “Bunun yerine, oksidatif stresle mücadele eden sebzelerle ve omega-3 yağ asidi içeren hayvan ürünleriyle beslenin. Bununla birlikte kollajen takviyesi de eklem onarımı için etkili olabilir. Kemik suyu ise kollajenler arasında en etkili ve lezzetli olanlardan biridir,” şeklinde konuşuyor.

EFSANE 5: DİNLENME GÜNLERİ TEMBELLİKTİR

Artık egonuza laf geçirmeniz gerekiyor: dinlenmek kaçınılmazdır.
“Toparlanma süreciniz içinde kendizi dinlendirip hiçbir şey yapmadığınız günleriniz olabilir. Ayrıca fonksiyonel egzresizler, esnemeler ve düşük yoğunluklu kardiyolar vesilesiyle aktif dinlenme de yapabilirsiniz. Aktif dinlenmeler daha çok maratona hazırlanan kişilerin tercihidir,” diyor.
Koşu sonrası yaptırdığınız bir masaj da sizin için çok faydalı olabilir. Derin doku masajının çok büyük faydaları olduğunu söyleyen Blakey, “Bu masaj türünü yaptırırken canınızı yakması gerekmiyor ama bir şeyler hissetmelisiniz,” diyor.

BENZER YAZILAR