Koşu Sonrası Yaşadığınız Sıkıntılardan Kurtulun!

Koşu sonrası yaşadığınız sıkıntıların hakkından usta bir cerrah gibi gelebilirsiniz.

Bazen uzun koşularda ayağım su topluyor ve çok acıyor. İyileşme sürecini hızlandırmanın en iyi yolu nedir?”

New York Üniversitesi’nden ayak hastalıkları uzmanı Dr. Robert Eckles, su toplamasını iyileştirmek adına en iyi ve en hızlı yöntemin hala iğne ile patlatmak olduğunu söylüyor. Ancak kendinizi iğnelemeden önce, kabarcığın içinde kan olmadığından emin olmalısınız. Eğer kırmızılık görüyorsanız veya diyabetiniz varsa (diyabet yaraların iyileşmesini geciktiriyor), bu operasyonu
doktorunuza bırakın. Bu tip engeller yoksa ve kendi kendinize yapacaksanız, şu kuralları uygulamanız gerekiyor: Bir pamuğu yüzde 70 izopropil alkol ile ıslatın ve bölgeye sürün. Ardından daha fazla izopropil alkolü iğne ucunu dezenfekte etmek için kullanın. Sakın iğne ucunu ateşe tutmayın çünkü karbon partikülleri daha fazla enfeksiyona veya iz kalmasına neden olabilir. Dr. Eckles şöyle açıklıyor: “Baloncuğu patlatın ve suyun pamuğa akmasını sağlayın. Alttaki dokuyu koruması için fazla deriyi koparmayın. Gün boyunca su toplanan bölgeyi yapışmayan bir bandajla korumaya alın, kuruyabilmesi için gece bandajı kaldırın. Diğer koşunuzda yen bir su baloncuğuyla karşılaşmamak için, iki çift ince ve sentetik kumaştan yapılmış koşu çorabı giyerek, nemi ve sürtünmeyi azaltın. Pamuk, nemi emme konusunda bu kadar etkili olmuyor.”

“Farkında olmadan Lyme hastalığı kapmış olabilir miyim?”

Normalde bu hastalığın iç içe geçmiş koyu kırmızı halka, yorgunluk, ateş, üşüme ve eklem ağrısı gibi belirtileri vardır. Ancak bu hastalığı kapan insanların yüzde 20’sinde bu semptomlar baş göstermiyor. Siz de onlardan biri olabilirsiniz. California Üniversitesi’nden mikrobiyoloji profesörü Dr. Alan Barbour, “Bunlar, siyah bacaklı keneler tarafından ısırılan kişilerin bir hafta içinde veya daha uzun sürede gösterdiği tipik belirtiler” diyor. Bu kene türü, enfeksiyona neden olan Borrelia burgdorferi bakterisi taşıyor. Tedavi olunmadığında vücudun belli bölümlerinde hissizlik, konsantrasyon bozukluğu ve yüz felcine neden oluyor. Bu yüzden çayır çimende veya ağaç altında uzun süre geçirdiğinizde, cildinizi sık sık kontrol etmelisiniz. Derinize yapışmış bir kene mi buldunuz? Kendi kendinize keneyi deriden koparmaya çalışmak, o sırada kenenin ölmesi nedeniyle virüslerin bulaşmasına yol açabileceğinden, en yakın sağlık kurumuna başvurun. Enfeksiyon kapıp kapmadığınızdan emin olmak için kan testi yaptırın, bu şekilde kesin sonucu öğrenebilirsiniz.

BENZER YAZILAR