TRİATLON YAPMAK İSTEYENLERE TÜYOLAR
Triatlonda yüzme önemli bir yer tutuyor. Ama bu etap birçok sporcunun korkulu rüyası, triatlonun korku tüneli. Ne öneriyorsun?
Triatlonun hangi tipi yapılırsa yapılsın (sprint, Olimpik, orta mesafe), yüzme her zaman toplam yarışın yüzde 10’luk kısmını kapsar. O zaman yüzde 10’luk kısım için neden bu kadar korkuyoruz? Nedeni, günümüzün büyük bölümünü karada geçiren karasal canlılar olmamız. Triatlonun ilk etabı her zaman kaotik ve anksiyete oluşturacak biçimde karmaşıktır. Yarışın başlama düdüğü ile birlikte kollar havada uçuşmaya başlar. Birbirine çarpan, dönüş dubası arayan yarışmacılar tam bir karmaşa yaratır. Eğer elit atlet değilseniz ve yaş grubu olarak mücadele ediyorsanız, sizden beklenen sudan canlı çıkıp, bisiklet ve koşu etabına enerji ve güç aktarmanızdır. Yapılan en büyük hata yüzme etabını yüzme yarışı haline getirmek olacaktır. Yarışı yüzme etabında kazanmak mümkün değildir ama sakatlanıp, yüzme etabında yarışı kaybetmek mümkündür. Yüzme etabı için sınırlarınız dâhilinde antrenman yapıp, ağır antrenman yüküne girerek bisiklet ve koşu performansını da kötü yönde etkilememek hedeflenmelidir. Triatlonda yüzme etabı başlamadan önce sakin kalmaya çalışmak en önemlisidir. Yaş grubunda mücadele ediyorsanız ve yüzmeye sonradan başlamışsanız, hız yerine enerjinizi korumayı düşünmeniz daha faydalı olacaktır.
Koşucular/triatlona hazırlananlar için havuz tercihi (25 m veya 50 m) önemli mi?
Triatlon açık suda yapılan yarışlardan oluştuğu için antrenman sırasında yarış şartlarına en yakın ortamda hazırlık yapmak gerekir. 50 m’lik havuzları tercih edip, kulaç ritmini korumayı tavsiye ediyoruz. 25 m’lik havuzda da antrenman yapılabilir ama duvar dönüşlerinde fazla zaman kaybetmemek gerekir. Kısa kulvar zamanları genellikle hızlı çıkar ve yarış hesaplamalarında yanıltıcı olabilir.
Total Immersion tekniği üzerine daha fazla bilgi edinmek ve antrenör Baha Demirci ile yüzme atölyelerine katılmak için totalimmersionturkiye.com adresini ziyaret edebilirsiniz.