Attığın adıma dikkat et
Koşu dünyasının en büyük tartışma konularından biridir. Yere ilk topuktan mı, yoksa ayak tabanının orta/ön bölgesinden mi basmalıyız? Harvard Üniversitesi’nden araştırmacılara göre çıplak ayakla koşan atalarımız, çoğunlukla ayak tabanlarının orta ve ön bölgesini tercih etmiş olmalılar. Ayakkabıyla çoktandır tanışık olan günümüz koşucuları ise tercihlerini genellikle topuktan yana kullanıyorlarmış.
Ben bundan birkaç yıl öncesine kadar, koşu adımımı atarken yere ilk topuktan basardım. Bir gün, iyi koşucular öyle yapıyor dediklerinden, yerle ilk teması ayak tabanımın ön bölgesinden yapmaya karar verdim. Ve hiç beklenmedik bir şekilde, koşarken dizlerimin çok ama çok rahatladığını fark ettim. Daha önce attığım her adımda ayağımı sanki topuktan yere saplıyormuşum. Adeta toprak çapalar gibi, her “çapa” darbesinde dizim de ağır bir darbe alıyormuş. Şimdi ise adımlarım pıt pıt akıp gidiyordu.
Peki ya Harvard ne diyor bu konuda? Araştırmacılar, farklı basış tekniklerinin birbiri üzerindeki üstünlüğünün henüz yeteri kadar araştırılmadığını vurgulamakla birlikte, yere ilk olarak ayak tabanının orta/ön bölgesinden basmanın stres kırıkları, plantar fasciitis ya da koşucu dizi gibi sakatlıkları engelleyebileceği görüşünde. American College of Sports Medicine dergisinde yayımlanan araştırmalar da bu görüşü destekler nitelikte.
Yapılan iki farklı araştırmada, yerle ilk teması topuktan yapmak yerine ayak tabanının orta/ön bölgesinden yapmanın, diz eklemi üzerindeki stresi yüzde 15 ila 27 oranında azalttığı gözlemlenmiş.
Dizlerim rahatlamıştı rahatlamasına ama bu şekilde adım attığım zaman, ayak bileklerime ve baldır kaslarıma çok daha fazla iş düştüğünü söylemem gerek. İlk zamanlarda, baldırlarımda ve ayak bileklerimde kuvvetli ağrılar oldu ama şanslıyım ki sakatlanmadım. Kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerek. Yeni sakatlıklara davetiye çıkarmamak için bu tip değişiklikleri vücuduna alıştıra alıştıra yap derim.