Koşu bandının faydaları
Evet, doğru duydunuz. Carfrae, koşu bandı için, “Kendinizi zorlamanız, ritim tutturmanız ve hızınızı biçimlendirmeniz için muhteşem bir alet” diyor. Sadece şu bile geçerli bir sebep: Onun size katacağı hız, kendi gideceğinizden daha fazla olabilir. Gait&Posture’de yayımlanan bir araştırmaya göre, genelde insanlar koşu bandının üzerinde açık havada olduğundan yüzde 27.1 daha yavaş hareket ediyor ve buna rağmen daha hızlı olduklarını düşünüyor. Bu yüzden koşu bandının standart interval hızı 10,4 km/h ise bir sonraki sefer 11’e çıkarın ve farkı nasıl hissedeceksiniz görün.
Tepelerdeki ritminizi koruyun
Bir çalışmaya göre eğim, düz yolda koşmaya göre daha fazla enerji gerektiriyor ve bacaklarınıza daha fazla yük bindiriyor. Bu zorluğu aşabilmek için iyi bir strateji verelim: Yokuşta hızınızı sabit tutmak yerine ritminizi sabit tutmaya ve korumaya odaklanın. Bu yolla kendinizi aşırı yormaz ve bitiş çizgisini görmeden önce bitkin düşmezsiniz.
Postürünüzü düzeltin
Koşarken genelde vücudumuzun alt kısmına odaklanırız. Neticede tüm olay bir ayağımızı diğerinden öne atıp koşmak değil mi? Altra koşu ayakkabılarının kurucusu Golden Harper, “Ancak üst gövdemiz (özellikle de göğüs ve kollar), koşu verimliliği, hızı ve güvenliği üzerinde büyük bir etkiye sahip” diyor. Üst gövdenizin doğru pozisyonda durması için iki basit ipucumuz var. Birincisi, ”koşmakla gurur duy”; yani sırtınız düz, göğsünüz ileride, omuzlarınız geride ve rahat olsun. Koşunun ortasında formunuzu düzeltmek için hızlıca kollarınızı kaldırın; ardından 45 dereceye indirin. Bu, göğsünüzü ve kalçanızı düzgün çekmenize yardım edecek. İkinci ipucumuz ise ”kollarını rahat bırak”. Yani koşarken dirseklerinizin kısa ve rahat şekilde geriye gidip gelmelerine izin verin. Kollarınız gövdenize yakın olmalı; ancak iki yana savrulmamalı.