Kötü Hava Koşullarında Nasıl Koşulmalı?

kotuhavadakosmak

HAVA DURUMU: YAĞMUR, ISLAKLIK VE SOĞUK 

Pek çok uzman, soğuk havalarda koşmanın sıcak havalarda koşmaktan daha iyi olduğu konusunda hemfikir. Çünkü dışarıdaki soğuk hava, vücut ısınızı tehlikeli seviyelere çıkartmaz. Öte yandan, yağmurla ıslanan giysiler sizi rahatsız edebilir ve iki farklı yüzeyin birbiriyle sürtünmesi yüzünden cildiniz aşınıp su toplayabilir.

Planınız The Running Center’ın kurucusu ve baş antrenörü Mindy Solkin’in önerisi şu: Yağmurlu havada engebeli bir arazide koşacaksanız, ayakkabılarınızın etrafına plastik alışveriş poşeti bağlayın ve yarış başlamadan hemen önce çıkarın. Benzer şekilde, büyük bir çöp poşetinde başınız için delik açıp, yağmurluk niyetine üstünüze geçirebilirsiniz. Böyle yapmak ayaklarınızın ve vücudunuzun yarışa kadar sıcak kalmasını sağlayacak. Islak bir beden daha hızlı soğur çünkü nem derinizdeki ısıyı çekip alır.

Elbette start verildikten sonra yağmur hala devam ediyorsa, vücudunuz ve ayaklarınız ıslanacaktır. Eğer uzun mesafe koşuyorsanız, bir arkadaşınızdan parkurun ortasına yakın bir noktada, kuru kıyafetlerle beklemesini isteyin ve yanına vardığınızda üstünüzü değiştirin. Antrenör Gaudette, ”Hiç bir şey size kuru bir tişört ve çorap kadar daha iyi gelemez. Bu taktik özellikle yarışın başında yağmur yağmış ve sonrasında durmuşsa etkili olacaktır” diyor. Ayrıca aşınmaya maruz kalan bölgelerinize (yüzünüz, kollarınız, elleriniz ve bacaklarınız gibi) vazelin sürmenizi de tavsiye ediyor. Çünkü vazelin su geçirmiyor ve adeta bir yalıtım sistemi gibi vücut sıcaklığınızı koruyor. Bu sayede soğuk ve yağmurlu havalarda vazelin sürmek, daha az giysiyle daha sıcak kalmanızı sağlar.

Rahat bir koşu çıkarmak için olabildiğince az sayıda giysi giymeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü üstünüzde ıslanan kaç kat kıyafet varsa, bedeniniz o kadar ağırlaşır. Ayrıca vazelin cildinizin giysilerinizle temasını engellediği için aşınmayı da önlüyor.

Yağmurlu havalarda koşmanın bir başka zorluğu da ıslak zeminde koşarken ayaklarınızın kaymasıdır. Johnson, kayma sonucunda zarar görmemeniz için attığınız her adımı gövdenizin tam altında tutmanızı öneriyor. Ona göre bunu yapmanın en kolay yolu, ritminizi dakikada yaklaşık 180 adım şeklinde ayarlamak. Bunun yanında, asfalt yollarda ya da köprülerde yolun ortasında bulunan şerit çizgilerine basmamaya çalışın. Çünkü şerit çizgileri ayağınızın kaymasına neden olabilir.

Son olarak, yarış bittikten ve vücut sıcaklığınız düşmeye başladıktan sonra soğuk yağmurun hipotermi yaratabilme riskinin olduğunu unutmayın. Üzerinizdeki ıslak giysileri çabucak değiştirerek kuru giysiler giyin ve sıcak bir şeyler için. 

BENZER YAZILAR