Kramplara dair her şey!

Bir kas krampı, şiddetli bir ağrı ile sizi koşarken durdurabilir. Aslında uzmanlar egzersiz kaynaklı kas krampları hakkında kesin olarak bir şey söyleyemiyorlar.  Bilim adamlarının bu konu hakkında teorileri var fakat bu önceden tespit edilemeyen ve kendiliğinden oluşan kramplar üzerinde araştırma yapmak çok zor.” Bu cümleler de Michigan Üniversitesi  atletik eğitimci ve kas krampları uzmanı Doç. Dr. Kevin C. Miller’ a ait.

Miller, kramp meydana geldiğinde bunun birden fazla değişkeni olduğunu düşünüyor. Egzersiz anında, sodyum kaybettiğinizde veya yorgun olmanız durumu gibi. Miller bütün bunların krampla eşzamanlı gerçekleştiğini bilmesine rağmen  kesin olarak neden olduğunu söylemiyor.

Kramp nedenleri

Uzmanların üzerinde durduğu 2 ortak teori var.

bigstock-Silhouette-Of-An-Exhausted-Spo-56076581

Su ve elektrolid kaybı

En iyi bilinen teori  bilimsel desteğin bu konuda az oluşudur. Cape Town Üniversitesi  egzersiz dalında eğitim veren bilim adamı Dr. Timothy Noakes  43 maratoncuyla yaptığı bir deneyde bu duruma ışık tutmuş. Elektrolit seviyeleri ve yarıştan sonra yapılan kan testleri sonucu krampa maruz kalan ve kalmayan koşucular  arasındaki sodyum ve magnezyum konsantrasyonlarının anlamlı bir farklılık gösterdiğini görmüş. Bu iki grubun vücut ağırlığında, kan ve plazma hacminde farklılık görülmemiş. Bu durum dehidrasyonun tam anlamıyla bir etkisi olmadığını gösteriyor. Miller, tek başına dehidrasyonun neden olduğu krampların sizi sauna, sıcak küvetler  ya da sıcak bir günde yapılan  koşu sırasında maruz kalabileceğinizi öne sürüyor.

78377911

Kas yoğunluğu

Dehidrasyon kas yorgunluğunu hızlandıran bir durum.  Yapılan bir deneyde koşunun son yarısında yarışçıların krampa maruz kaldığı görülmüş. Bu da uzun mesafe koşan koşucuların krampa daha sık maruz kaldığı teorisini güçlendiriyor. Buna ek olarak hızlı koşucuların krampa yakalanma oranı yavaş olanlara göre daha yüksek.  Yani hız arttıkça riskte artıyor.

 Kramp’tan kaçınmanın 7 önleyici adımı

  • Koşu parkurunuzu planlayın. (Hız, zemin etüdü, sıcaklık)
  • Susuz kalmayın
  • Koşuya hazırlanmadan önce ısınma egzersizleri yapın.
  • Spor ayakkabılarınızın koşuya ve ayak tabanınıza uygun olmasına dikkat edin.
  • Ani sıcaklık değişimlerinden kaçının
  • Pliometrik egzersizler yapın. (Pliometrik: kasın kısa bir süre içerisinde maksimum kuvvete erişmesini sağlamaktadır.)
  • Adımlarınızı düzenleyin ( hız planlamasını ölçülü ve orantılı bir şekilde yapın, aniden logging den hızlı koşuya geçmemek gibi)

Bunlara rağmen krampa maruz kaldığınız anda sabit durup bir yere tutunun. Kramp giren yere ufak masajlar yapmak faydalı olacaktır.

BENZER YAZILAR