KREATİN SUPLEMENTLERİ KULLANMALI MIYIM?

kreatinVücut geliştirmecilerin kaynaklarından biri, peki ya biz kullanmalı mıyız? muscleevo.net sitesinin kurucusu Christian Finn’den güvenli olup olmadığına, ne dozda almamız gerektiğine dair tavsiyeler…

Kreatin, yıllar içinde yoğun ve tekrarlı egzersizler için kabul görmüş ve etkinliği kabul edilen en etkili suplement. 1970’li yıllarda Sovyet bilim adamları kreatin’in sporcu performansını yükselttiğini biliyorlardı. Bu Sovyetler Birliği’nin 70 ve 80’li yıllarda Olimpiyatlar’da birçok branşta başarılara imza atmasının sebeplerinden birisiydi. Fakat daha sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yasaklandı.

Kaslardaki kreatin, setler arasında kaslarınızın toparlanmasını sağlar. Yani bu suplementin değeri toparlanma hızınızı ateşlemesiyle açıklanır. Sonuç olarak bu totalde gerçekleştirebileceğiniz antrenmanın uzunluğunu ve yoğunluğunu arttırmış olur. Zaman içinde hem güç hem de boyut olarak gelişmiş olursunuz.

Fakat kreatin’in farkında olmadığınız faydaları da olabilir. Ofiste çalışmak için sabahlayan herkes bilir ki, uykusuzluk mental yorgunluğun ve ruh halindeki bozuklukların başlıca sebeplerindendir. Belki farkında değiliz fakat bu durum kısmen beyindeki kreatin seviyelerinin düşmesiyle alakalıdır.

University College Chichester ‘de gerçekleştirilen araştırmaya göre kreatinli bir suplement kullanmak normalde uykusuzken başınıza gelebilecek mental performans düşüşünü engelleyebiliyor. UK Sport Council’den araştırmacıların gerçekleştirdiği  bir başka çalışma ise elit rugby oyuncuları üzerinde denenmiş. Basit bir rugby yeteneği testine sokulan sporcuların sonuçları, kreatin’in uykusuzluğun zorlayıcı etkileri üzerinde kafein kadar etkili olduğunu gösteriyor. Yani sabah cappucino yerine eliniz shakeinize gidebilir.

Kreatin’in bütün sporlarda performansınızı arttırıp arttırmadığı, neyi geliştirmek istediğinize bağlı bir durum. Eğer kas kütlesi eksikliği sizin içim kadar birşey ise kreatin’in üzerinizde performans anlamında pozitif bir etki yaratacağı mutlaktır. Birçok spor için ise ‘optimum’ bir kas miktarı vardır, yani ekstra kas fazlalığı ters bir etki de yaratabilir. Doğal olarak daha fazla kas her zaman daha üstün performans demek değildir.

Gene de kreatin spor sırasında performans arttırmak için önemlidir. Athletic Bilbao futbol takımının medikal ekibinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre sahada sprint performansı gösteren futbolcular üzerinde kreatin etkisi pozitiftir. Sporcular iki tarafa ayrılmış bir ve bir taraf 6 gün boyunca günde 20 gram kreatinle desteklenmiş, diğer ekip ise etkisi olmayan pseudo bir ilaçla. Kreatin daha hızlı sprint süreleri ve daha yüksek sıçrama mesafeleri ortaya çıkartmış. Fakat çalışma bir uyarı da içeriyor: Futbolcular için belli özellikleri geliştirse ve etkili olsa dahi suplement kullanan futbolcularda kilo artışları gözlemlenebiliyor. Bu da 90 dakikalık maç süresinde yavaşlamalara sebep olabilecek bir durum.

Kreatin bazı sporlarda belirgin performans farkları yaratsa da ortaya çıkabilecek kilo artışları genel performans kaygıları da yaratabilir. En iyi ol kendiniz için uygun yolu deneyerek seçmek. 30 günlük düşük dozlu kreatin kullanımı (günde 3-5 gram) kademeli bir artış sağlayacaktır. Bu da vücudunuzun ekstra kilolara adapte olmasına vakit tanıyıp, rahatlatacaktır.

 

BENZER YAZILAR