Kupa Terapisi İşe Yarıyor mu?

Untitled-1

Sonuç Alınır mı?

Birbirinden bağımsız araştırmalar, kupa terapisinin karpal tünel sendromu ile kronik bel ve boyun ağrılarına iyi gelebildiğini ortaya koymuş durumda. Fakat Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’nden Dr. Reid Blackwelder bu konuya çekimser yaklaşıyor ve tedavi yöntemi olarak uygulamıyor: “Kupa terapisinin gerçekten iyileştirdiğini gösteren araştırma sayısı çok az.” Bunun nedeni, yöntemi araştıran çalışmaların sonucun tamamen kupa terapisine bağlı olarak mı, yoksa doğal sürecinde mi gerçekleştiğini kanıtlayamaması.

Dr. Blackwelder plasebo faktörüne de dikkat çekiyor: “İnsanlar tedavi gördüklerini düşündüklerinde, bazen bu inanç durumlarının daha iyiye gitmesi için yeterli olabiliyor.” Yapılan detaylı araştırmalarda, katılımcılar gerçekten kupa tedavisi mi yoksa plasebo mu uygulandığını bilmeseler de, aradaki farkı ortaya koymak uzmanlar için kolay olmuyor. Bu nedenle Journal of Acupuncture in Medicine dergisi, plasebo etkisinin daha büyük bir rol oynadığına karar vermiş durumda.

Denemeli misiniz?

Kupa terapisinin dayandığı bilimsel gerçekler belirsiz olsa da, Phelps gibi sporcular toparlanma fazını hızlandırmak için kullanmaya devam ediyor. Olay sadece plasebo olsa bile, işe yaradığını düşünmek daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bu yüzden denemek istiyorsanız durmayın. Ancak bunu işe yaramayan fizik terapiler ve meditasyonlardan sonra ikinci bir seçenek olarak görüp, fizyoterapist tavsiyesiyle uygulayın. Kupa terapisinin iyi bir ek terapi olabileceğini söyleyen Dr. Blackwelder, “Üstelik taşıdığı risk yok denecek kadar az. Fakat pıhtılaşma bozukluğunuz varsa ya da aspirin veya ibuprofen etken maddeli bir ilaç kullanıyorsanız, bu ilaçların yan etkisi kanama olduğu için kupa terapisini es geçmeniz gerekebilir” diyor.

BENZER YAZILAR