KURAL TANIMAZ ⇒ PAULA NILGES, 45
Nilges kendi tabiriyle “ahlaki ve sağlıklı beslenmeye dair nedenlerle” 2007 yılında vegan oldu. Ailesi delirdiğini düşündü; çalışma arkadaşları koşu performansının mutlaka olumsuz etkileneceğini söyledi. “Proteinle ilgili bir soru duymadığım tek bir gün geçmedi. Sadece sebze tüketerek yeterli miktarda proteini nasıl aldığımı bilmek istiyorlardı. Oysaki ben her geçen gün kendimi daha sağlıklı ve hızlı hissediyordum” diyor.
O tarihten beri pek çok yarı maraton, iki maraton ve iki Ironman triatlonu bitirdi. Geçen sene aynı hafta içinde iki tane 21K koştu. Ayrıca Ironman Kanada’yı da tamamlayıp, beş hafta sonra Chicago Maratonu’na katıldı.
Nilges, başarısının beslenmesine bağlı olduğunu söyleyerek, vegan koşucuların günlük yaşamlarında izleyebilecekleri bir beslenme planı öneriyor. Ekim ayında yapılacak Tri-Cities Maratonu’na hazırlık olarak her hafta 72 kilometre koşarken Nilges’ı ayakta tutan işte bu menü. Yarış için hedefi ise dört saatin altında bitirmek. Vegan diyetinin koşu başarısında büyük payı olduğunu iddia eden Nilges, bu sayede kendisini hiç yorgun hissetmediğini ve ihtiyacı olan tüm proteini de tükettiğini belirtiyor.
KURAL TANIMAZLIK NE KAZANDIRDI?
Bir veganın tüm protein ihtiyacını karşılayabilmesi için, hayvansal olmayan kaynaklardan gelen eksik proteinleri her öğünde nasıl birlikte tüketeceğini öğrenmesi gerektiği düşünülürdü. Ama yeni bir araştırma, durumun böyle olmadığını gösterdi. Spor beslenme uzmanı Dr. Tracy Stopler, “Veganlar gün içinde tahıl, soya ve kuruyemişlerdeki proteinleri birleştirerek ihtiyaçlarını
karşılayabilir” diyor.
Nilges da tam olarak bunu yapıyor. Beslenme menüsünü inceleyip, onun günlük protein ihtiyacının sadece 55-60 gram eksik olduğunu gören Dr. Stopler, yeterli proteini tüketme konusunda çok başarılı olduğunu belirtiyor. Bu açığın da haftada üç gün 60-100 gram soya tüketilerek telafi edilebileceğini ekliyor. Yani protein yoksunluğu, vegan bir sporcu için sorun değil.
KURALI (BOZMAYIN) ESNETİN
Koşucuların yeterli protein alamayacakları için vegan olamayacakları görüşü, bir kuraldan ziyade modası geçmiş bir efsanedir. Dr. Stopler, veganlığın bazı insanlara diğerlerinden daha çok yaradığını söylüyor: “Protein bir sorun değil. Yeterli whey, soya ve kuruyemiş tükettikleri müddetçe her şey yolunda gider.”
DİKKATLİ İLERLEYİN
Dr. Stopler hayvansal kaynakları birer birer keserek başlamak gerektiğini söylüyor. Yani kahvaltıda yumurtayı bıraktıktan sonra, bol proteinli yoğurdu yemeye devam edin.
BİTKİSEL PROTEİNLER TÜKETİN
Eğer normalde kahvaltıda yumurta, öğle yemeğinde hindi ve akşam yemeğinde biftek yiyen biriyseniz, etlerin yerine bitkisel proteinler tüketmeye başlayın. Mesela kahvaltıda bol proteinli yulaf, öğle yemeğinde soya köftesi ya da veggie burger veya akşam yemeğinde portabella mantarı olabilir.
ATIŞTIRMAYI İHMAL ETMEYİN
Nilges’ın sözlerine kulak verip, her atıştırmalığa bir protein kaynağı ekleyin.