LE MANS PİLOTLARININ PERFORMANS SIRLARI

TEMEL ŞARTLAR: DAYANIKLILIK VE KOORDİNASYON

Günümüzde birçok insan yarış pilotlarının ciddi bir hazırlık sürecinden geçirilmediği düşüncesine sahip. Ancak gerçekte durum hiç de öyle değil. Fiziksel dayanıklılık, kas gücü, yüksek konsantrasyon ve çelik gibi sinir gerektiren 24 Saat Le Mans (24 Heures du Mans) Yarışı, pilotların da adeta profesyonel atletler ve sporcular gibi bir dizi eğitimden geçmeleri ve hazırlanmalarını gerekli kılıyor. Pilotların yarışlarda karşı karşıya geldiği şartlar sanıldığının aksine oldukça zorlayıcı. Sauna gibi sıcak bir araç kabini, 320 km’ye varan korkunç hız ve bu hızlarla girilen ölümcül virajlar, nefes almanın imkânsızlaştığı, ciğerleri zorlayan
frenlemeler ve hiç dinmeyen yüksek adrenalin. Üstelik yapılacak en ufak bir hata geri dönülmez sonuçlara mal olabilir.

Güçlü akciğerler, çelik gibi sinir, yüksek konsantrasyon ve fiziksel güç gerektiren Le Mans yarışlarında pilotlar her yıl inanılmaz zorluklara katlanırken, fitness eğitmenlerinin tasarladığı antrenman programlarıyla hem fiziksel dayanıklılıklarını hem de 24 saat sürecek yarış için el ve göz konsantrasyonlarını geliştiriyorlar.
Güçlü bacak, boyun ve kol kaslarının kritik öneme sahip olduğu yarışta, pilotların el ve göz koordinasyonları ise özel programlar ve egzersizler yardımıyla geliştiriliyor.

Ford’un Le Mans pilotları, tıpkı sporcuların bir müsabakaya hazırlandıkları gibi zorunlu bir eğitim programından geçiriliyor. Bu programda çeşitli fizik egzersizleri, kas gruplarını güçlendirici birtakım hareketler var. Bununla birlikte kardiyovasküler sistemi destekleyici egzersizler ile yarış sırasında büyük rol oynayan kas gruplarına özel birtakım uygulamalar da bulunuyor. Ayrıca, yarışta pilotların kalp atış hızı, solunum, vücut sıcaklığı ve kan şekeri gibi önemli vücut fonksiyonları anlık olarak ölçülüyor. Pilotların enerjilerini en verimli ve bilinçli şekilde harcamaları sağlanıyor.

BENZER YAZILAR