LİDERLİK SANATI

3/ Sorumluluk Alın

2010 yılında ABD kuvvetleri Afganistan’da bir kamyon konvoyunu bombaladı ve yirmiden fazla sivilin ölümüne neden oldu. Dönemin önemli generallerinden Stanley McChrystal Afgan başkanını aradı ve özür diledi. Çünkü yaptığı hata konusunda dürüst davranmak, güven inşa etmek için önemliydi. Sonraki dönemde Obama yönetimini eleştirdiği için görevinden alınan McChrystal şimdilerde Yale Üniversitesi’nde liderlik dersleri veriyor. Onun bu açık ve dürüst davranış biçiminin aksine, birçok liderin benzer durumlarda gerçeği saklaması ya da kendi hatasını inkâr etmesi hiç de rastlanmayan bir durum değil.

Emekli bir albay olan ve Vietnam’da beş yıl boyunca hapis yatan Lee Ellis, “Çok büyük bir kültürel sorunumuz var: Mesuliyet almamak ve sorunlarla yüzleşildiğinde fazla toleranslı olmak” diyor ve ekliyor: “Liderler bir sebepten dolayı sevilmek isterler. İnsanları kızdırmaktan kaçınırlar. Bu yüzden bazı sorunlarla yüzleşecek cesareti bulamazlar. Bu durumda insanlar, ‘Patron neden bu konuda bir şey yapmıyor?’ diye sormaya başlar” diyor.

Bu yüzden herkesi mutlu etme yaklaşımı aslında bunun tam tersini yapar, herkesi kızdırır. Bu da bir ekibin ihtiyacı olan son şeydir. Daha önce bahsettiğimiz Pew araştırmasında, insanlar dürüstlüğü yüzde 84 ile en önemli liderlik özelliği olarak görüyor.

Smart Leaders, Smarter Teams kitabının yazarı Roger Schwartz, “Güven inşa etmenin yolu şeffaflıktan geçer” diyor.

Vietnam’da esir alınan askerler arasında en genç olan Ellis, en önemli liderlik derslerini diğer insanları kurtarmak için işkenceye dayanan daha kıdemli askerlerden aldığını söylüyor. Ona göre günümüz liderlerinin en büyük eksikliği cesaret. Cesareti ise dürüst ve net olmaktan korkmamak, bir yetişkin gibi diyalog kurabilmek ve zor soruları sorabilmek olarak tanımlıyor.

Ellis, cesur olmayı o an doğal ve güvenli gözükmese bile doğru olanı yapabilmek olarak gösteriyor. Aynı zamanda Engage with Honour adlı bir kitap yazan Ellis, “Korkularınızı yenerek doğru olanı yapmak, onurlu bir liderliktir” diyor.

Elbette bunu söylemek, yapmaktan daha kolay. Bundan sonra bu tür bir cesaret örneği sergilemeniz gereken anda veya zor bir pozisyonda biriyle yüzleşmek zorunda olduğunuzda, hem yapıcı hem de dürüst olmak için şu adımları izleyin:

  • Övgü “Satış rakamlarımızın yükselmesine yaptığın muazzam katkıdan dolayı seni tebrik ederim…”
  • Eleştiri “… ancak ekipten bazıları, her alım satım işleminde insanları strese sokan olaylar yaşandığını düşünüyor.”
  • Sorgu “Sence neden böyle düşünüyorlar?”
  • Çözüm “Şimdi satışları yükseltirken ekibi strese sokmayacak, daha rahat bir ortam yaratacak çözüm yollarını düşünelim.”

BENZER YAZILAR