LİDERLİK SANATI

4/ Önünüze Baktığınız Kadar Arkanıza da Bakın

Günümüzde Steve Jobs modern çağın en önemli vizyoner dâhilerinden biri olarak görülüyor. Jobs 2005 yılında Stanford Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, “Noktaları birleştirmek için ileriye değil, geriye doğru bakmanız gerekir” demişti. Başka bir deyişle, Jobs’a göre gelecek tek başına bir odak olmamalı, geçmişte ne olduğunu analiz edebilmek de çok değerli. Jobs’un geçmişine baktığınızda bu görüşün liderlik tarzına yansıdığını görebiliriz. Apple’da yönetici olarak işe başlayan
bu dürüst adam önce kovuldu. Sonrasında başka şirketler kurdu ve Apple’a geri döndü. Jobs bu süreçte çok daha dengeli ve esnek bir CEO olmayı başardı ve edindiği liderlik yetenekleriyle Apple’ı bugün bulunduğu noktaya getirdi.

Benzer durumu spora uyarladığımızda, bunun karşılığının bir maç sonrası takımın kendi maçını izlemesi olarak görebiliriz. Bir ilişkideyse bunun karşılığı bir çiftin zamanla hangi noktaya geldiğini tartışması olabilir. Bir lider açısındansa bu, doğru ve yanlış yapılan şeyleri analiz etmekten ve nasıl daha iyi olabileceğini saptamaktan başka bir şey değil. Bu konuda gelişmek için uygulamanız gereken üç strateji var:

  • Geri bildirim isteyin. Ekibinizdeki insanlara neyin işe yaradığını, neyin yaramadığını söylemek konusunda cesaret verin ya da ekibin dışında yer alan bir mentorla bu konuda fikir alışverişinde bulunun.
  • Sindirmek için süre tanıyın. Bir toplantı bittiğinde hemen masadan kalkmak yerine, kendinize birkaç dakika ayırın ve neler konuşulduğunu gözden geçirin, gerekirse not alın. Herkes toplantıyı aynı görüşle mi noktaladı, yoksa muhalefet eden var mıydı? Neyi daha iyi yapabilirdiniz? Buffalo School of Management dekanı Dr. Paul Tesluk, “Öğrendiğiniz dersleri isabetli olarak teşhis etmenize yarayan bu süreç, gelişim döngüsünün önemli bir parçasıdır” diyor.
  • Öngörülerinizi test edin. Bir karar almadan önce, doğuracağı sonuçlara dair tahminlerinizi not edin. Altı ay geçtikten sonra bu tahminlerinizin tutup tutmadığını kontrol edin. Neyi doğru yaptığınızı, neyi yanlış yaptığınızı değerlendirin ve benzer bir durumda gelecekte nasıl davranacağınızı belirleyin.

BENZER YAZILAR