LİDERLİK SANATI

5/ Amacınız Bir Cümleden Fazlası Olmalı

1964 yılında Phil Knight isimli bir adam arabasında ayakkabı satmaya başladı. Bundan 16 yıl sonra kurduğu Nike markası, finansal olarak ayakta durabilen bir şirket haline geldi. Knight böyle tutkulu ve kendini adamış olmasa, bu ufak ölçekli işin milyar dolarlık dev bir şirket haline gelmesi imkânsızdı.

Ama Nike’ın başarısını sadece rakamlarla açıklamak yanlış olur. Zaten birçok insana göre günümüzde liderliğin en büyük sorunlarından biri de bu. Eğer başarıyı sadece finansal rakamlarla ölçerseniz, yanlış bir değerlendirme yapmış olursunuz. Sinek, her organizasyonun sorması gereken ilk sorunun “Ne kadar?” değil, “Neden?” olması gerektiğini söylüyor.

Çoğu CEO göreve geldiğinde bunu yapamıyor ve işini sadece rakamlarla değerlendiriyor. Bu sorunun altını çizen Michigan Üniversitesi’nden Robert Quin  “Birçok yönetici başında olduğu şirketin amacıyla ve felsefesiyle ilgilenmiyor, çünkü bunu gerçek bir iş olarak görmüyor” diyor.

2014 yılında Gallup tarafından yapılan bir ankette, çalışanların da sadece yüzde 32’sinin çalıştıkları şirketin kuruluş amacıyla ilgilendiği saptanmış. Quinn, “Birçok şirketin bir kuruluş amacı vardır ancak bu çoğu zaman gerçek değildir. Şirketlerin sadece yüzde 10’u kuruluş amacı konusunda samimidir ve farkı yaratan
da budur” diyor.

Örnek vermek gerekirse, Nike’ın kuruluş amacı “Her sporcuya ilham kaynağı olmak ve novasyon yaratmak.” Twitter ise kuruluş amacını “Herkese hiçbir sınır olmadan fikirlerini paylaşabilme ve bilgi edinme özgürlüğü tanımak” olarak tanımlıyor.

Peki siz kendi “Neden” sorunuzu nasıl yaratacaksınız?

  • 2 yaşında bir bebek gibi davranın. Neden bu şirket için çalışıyorsunuz? Neden çocuğunuzun okul takımının antrenörü olmak istiyorsunuz? Bu sorulara cevap verirken yüzeysel sebepler yerine (parası iyi, şimdiki antrenör çok kötü vb.) esas amaçlarınızı (şirket dünyayı daha iyi bir yer yapmak istiyor, çocuğumun sporcu ruhunu daha iyi öğrenmesi gerekiyor) düşünün. Eğer nedenlerinizi bu şekilde ortaya koyamıyorsanız, yanlış yoldasınız demektir.

Şunu bilmelisiniz: Liderler bunu bir bahane olarak kullansa da, genellikle doğru insanlarla çalışmadıkları için başarısız olmazlar. Daha çok, insanlar onlara inanmadıkları için istediklerine ulaşamazlar.

Liderin bir ortam yarattığını ve insanların da bu ortama cevap verdiğini belirten Sinek, “İnsanlar onların sizin için önemli olduğunu ve sizin onlara gelişmeleri için yardım etmek istediğinizi düşünürlerse, sizin için her şeyi yaparlar” diyor.

BENZER YAZILAR