Magnezyum eksikliği hangi durumlarda oluşur ve belirtileri nelerdir?
Günlük alman gereken magnezyum miktarına vitaminlerine ya da şeker tüketimine ettiğin kadar dikkat etmiyor olabilirsin. Ancak, günümüzde çoğu insan bu önemli mineral konusunda eksiklikler yaşıyor.
Magnezyum, insan vücudunda 300’e yakın kimyasal reaksiyonda görev alıyor. Ancak magnezyum eksikliğini teşhis etmek o kadar da kolay olmuyor. Çünkü erken belirtiler çoğunlukla bulanık oluyor. İlk belirtilerden mide bulantısı, yorgunluk ya da iştah kaybı birçok besin eksikliğinin ya da hastalığın belirtisi de olabilir. Yeterli miktarda magnezyum aldığından emin olmanın en iyi yolu ise aralarında tam tahıllıların, baklagillerin, tohumların, kuru yemişlerin ve yeşil yapraklı sebzelerin de bulunduğu çok çeşitli besinleri tüketiyor olduğundan emin olmak.
Doğal kaynaklara gelindiğinde, aşırı magnezyum almak gibi bir endişeye kapılmana hiç gerek yok. Eğer magnezyum takviyesi kullanıyorsan, 31 yaş ve üzeri kadınlar için günlük 320 mg’ın yeterli olduğunu bilmelisin (bu rakam erkeklerde 420 mg oluyor). Günlük magnezyum desteğini 350 mg ve altında tutmaya çalışmalısın. Aksi takdirde ishal, mide bulantısı ya da karın ağrıları ile karşılaşabilirsin ( Ayrıca, 19-30 yaş arası erkek ve kadınlarda magnezyum takviyesi gün başına 10 mg daha az olmalı; hamile kadınlarda ise bu miktar günlük 40 mg daha fazla olmalıdır).
İşin zor kısmı ise magnezyum eksikliği testidir. Magnezyumun çoğu, vücutta iç hücrelerde ve kemiklerde depolandığından, kan testi ile kullanışlı sonuçların elde edilebilmesi zordur. Magnezyum eksikliğinden şüphelenen bir doktorun yapacağı ilk işlemlerden birisi, beslenme planını göz önünde bulundurarak ne kadar magnezyum aldığını belirlemektir. Kandaki, idrardaki ve tükürükteki magnezyum testi de bu konuda biraz fikir verebilir. Ancak, önceden de belirtildiği gibi teşhis edilebilmesi zor bir eksiklik olduğu için, eğer ciddi anlamda magnezyum eksikliği riski ile karşı karşıya değilsen, doktorun bu testlerin uygulanmasını gerek görmeyebilir.
Tam anlamıyla magnezyum eksikliğine sahip olmak, uzun süreli bir meseledir. Kısa vadede az magnezyum almak, hemen ciddi semptomların oluşmasına neden olmayabilir. Çünkü böbrekler, idrar yolu ile hepsini dışarı atmaktansa, eksiklik durumunda bir miktar magnezyumu depolar. Magnezyum eksikliğinin istenmeyen belirtileri ise uzun vadede oluşur.