MEME BÜYÜMESİYLE BAŞ ET

Bir erkeğin başına gelebilecek en kötü senaryolardan biri olan jinekomasti, yani meme büyümesi artık çözümsüz değil. Tıp teknolojisinin gelişmesiyle daha başarılı yöntemler çok daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Biz de jinekomasti operasyonu hakkında merak ettiğimiz soruları Op. Dr. Hasan Fındık’a yönelttik. Randevu almadan önce mutlaka okuyun.

meme-buyumesi

Erkekte meme büyümesi nasıl oluşur?

Erkekte meme büyümesi, yani jinekomasti memenin olması gerekenden daha büyük olmasıdır. Jinekomasti, sağlıktan ziyade sosyal ve psikolojik rahatsızlıklara sebep olur. Örneğin ergenlikte yaşanan meme büyümesi, özellikle yaz aylarında erkek psikolojisini olumsuz etkileyebiliyor. Ender görülen durumlardaysa farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabiliyor. Memedeki fazlalık meme dokusu olabileceği gibi yağ dokusu da olabilir. Kısaca jinekomastiyi nedeni bilinmeyen, yani idiopatik, ilaç ya da hormon kullanımına bağlı olarak gelişebilen kadın tipi meme büyümesi olarak adlandırabiliriz.

Jinekomasti ve estetik müdahaleye ihtiyaç olup olmadığını tespit etmenin teknik bir ölçüsü var mı?

Bu anlamda teknik bir ölçü yok. Bu daha çok, kadın tipi meme büyümesinin o erkeği rahatsız edip etmemesiyle ilgili bir durumdur. Kişiyi rahatsız ettiği durumlarda cerrahi operasyonla giderilebilir.

Meme büyümesine yol açan nedenler nelerdir?

Jinekomasti sıklıkla idiopatiktir, yani herhangi bir sebebi olmayan bir durumdur. Ancak hormonal destekler alınması, bazı ilaçların kullanımı ve uzun süreli alkol tüketimi sonucu da oluşabilir. Bazen kanda östrojen veya benzeri yapıların artışı, hormon dengesizliği gibi somut nedenler de olabiliyor. Sağlıksız beslenmeden kaynaklı obez görünümde de ister istemez jinekomasti görülebiliyor.

Jinekomasti operasyonundan Mönce kişinin herhangi bir test yaptırması gerekiyor mu?

Hem sorunun kaynağını öğrenmek hem de ameliyatı uygulamak için gerekli testler, kişiye özel muayene sonucunda belirleniyor. Hekimin talep edeceği bu testler hastaya bildirilir ve testlerin sonucunda ameliyat sürecine geçilir. Uygulanacak tedavi yöntemi de memenin muayene bulgularına göre değişir ve gerekirse radyolojik inceleme uygulanır. Nadiren kişinin kullandığı ilacı kesmesi veya yaşa bağlı hormonal tedavi görmesi ameliyatı gereksiz kılabiliyor. Bu tetkikler, ameliyat sonrası meme dokusunda tekrar büyüme gibi sorunları engellemek için şarttır.

Jinekomasti operasyonlarında hangi teknikler uygulanıyor?

Sıklıkla uyguladığımız işlemler, Lipoliz-liposuction (peşi sıra uygulanıyor) ve cerrahi olarak meme altında çıkıntıya yol açan yağ dokusunu almaktan oluşur. Meme dokusunda fazla yağ dokusu olan hastalarda liposuction yöntemiyle başarılı sonuçlar alınıyor. Yağ dokusu fazlalığıyla birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalardaysa, liposuction yönteminin yanı sıra meme dokusunun çıkarılması da gerekiyor. Eğer deri fazlalığı da mevcutsa, yağ ve meme dokusuyla birlikte fazla deri de alınır.

Jinekomasti operasyonunda herhangi bir engelleyici faktör var mı?

Herhangi bir yaş sınırlaması olmadığı gibi, iyi bir hazırlık yapıldığı takdirde kişi, başka hastalıklara sahip olsa da ameliyat olabilir. Öte yandan jinekomasti, karaciğer veya testis hastalığı gibi herhangi bir hastalığa bağlı olarak oluşmuşsa, bu hastalıkların giderilmesi gerekir. Özellikle tek taraflı jinekomastilerde, bu soruna yol açan nedenler çok iyi araştırılmalıdır.

Operasyondan ne kadar sonra günlük yaşama dönülebiliyor?

Çok ağrılı operasyonlar olmadıklarından ertesi gün sosyal yaşama dönülebilir. Ancak operasyon sonrası üç ila dört hafta korse kullanmak gerekiyor. Korse giysilerin altında kaldığı için sosyal yaşamda herhangi bir sorun teşkil etmez.

Meme büyümesini sporla gidermek mümkün müdür?

Mümkün denemez çünkü o bölgede bulunmaması gereken bir doku oluşmuştur. Bu doku yağ dokusu ve meme dokusundan oluşur. Özellikle meme dokusunu sporla gidermek mümkün değildir.

Operasyon sonrası hastalarınıza yaşam tarzına dair ne önerirsiniz?

Eğer ilaç kullanımına bağlı bir jinekomasti mevcutsa ve mecburi değilse o ilaçları kullanmaması istenebilir. Vücut geliştirme için hormon ve amino asit desteği alıyorsa bırakması ve alkol tüketimini kesmesi istenebilir.

Operasyonla göğüs bölgesinde kaslı bir görünüm oluşuyor mu?

Jinekomasti operasyonu geçiren bir kişi, normal bir erkek göğüs görünümüne kavuşur. Kaslı bir göğse sahip olmak içinse egzersiz yapması gerekir. Öte yandan, günümüzde estetik cerrahi ile
vücudun istenilen bölgesinde daha kaslı görünümlere sahip olmak mümkün. Karın bölgesinde 6-pack, bacak kasları veya Adonis kası görünümü elde edilebiliyor.

Bu operasyon bir defa mı yapılır, yoksa tekrar edilmesi gerekir mi?

Jinekomastiye neden olan faktörler giderilmişse, meme büyümesi hayat boyu bir daha oluşmaz.

BENZER YAZILAR