Meme muayenesini gözle, yatar şekilde elle ya da ayakta elle değerlendirme şekilde yapabilirsin.
Muayene için öncelikle aydınlık bir ortamda aynanın karşısında dik şekilde durarak kollar vücudun iki yanına sarkıtılır. Bu pozisyonda memelerin bir ay önceki durumuna göre büyüklük ve biçim açısından aynı olup olmadığı, deri yüzeyinde ve meme başında değişiklik görülüp görülmediği incelenir.
Ayrıca bir yerinde kızarıklık, kitle ve de özellikle meme başında içe çökme ya da çekilme olup olmadığına bakılmalıdır.
Daha sonra kollarını yukarı kaldırılıp memenin biçimini, büyüklüğünü ve yüzeyini kontrol etmelisin.
Yatarak yapılan elle muayenede memeyi düzleştirip göğüs kaslarını germek gereklidir. Bunun için bir kol başın üzerine kaldırıldıktan sonra koltuk altı sınırından meme başına ve göğüs kemiğinden meme başına doğru parmaklarla enine paralel çizgiler çizilerek kontrol edilir.
Elle meme dokusunun tümüyle taranması, memenin koltukaltından göğüs kemiğine, köprücük kemiğinden memenin alt sınırına kadar tüm alanların dikkatlice hissedilmesi ile mümkündür. Bunun için parmak uçlarını meme üzerinden kaldırmadan memenin tamamını ya daireler çizerek, ya yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı tarayarak ya da merkezden dışa tarayarak yapabilirsin.
Meme dokusunda saptanan her değişiklik illa tümör olacak diye bir şey yoktur. Normal olarak meme dokusu küçük yumrulardan oluşur. Bu yumrular adet kanamasından önce belirginleşir ya da düzensizleşir. Bu nedenle adet öncesi dönemlerde meme muayenesinin yapılması önerilmez. Muayene sırasında herhangi bir kuşku duyarsan mutlaka doktoruna başvurmalısın.