Az uyuduğun, yorgun ve stresli olduğun günlerde…
Karbonhidrat krizlerine karşı hazırlıklı ol.
Bu günler iştahının tavan yaptığı ve şuursuz yemek yeme durumunun arttığı günlerdir. Enerjin düştüğü için kendini sürekli hâlsiz ve aç hissedeceksin ki bu da tatlı ataklarına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ilk olarak kendine susayıp susamadığını sor. Çoğu zaman karışan açlık ve susuzluk sinyallerini doğru ayırt et.
Kortizol seviyeni dengele.
Nasıl mı? Magnezyumdan zengin yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık), Hindistan cevizi ve avokado gibi sağlıklı yağlardan faydalanarak…
Kan şekerini dengeli yükseltecek alternatif tatlılar ye.
Basit şekerler yerine tercihin örneğin bir bardak ılık sütün yanında bitter çikolata, muz, incir, dut, üzüm, elma kurusu, goji berry ya da Trabzon hurması olsun.
Ağır karbonhidratlardan uzak dur.
Bunlar kan şekerinde ani iniş çıkışlar yaratarak uykunu getirir, metabolizmanı düşük seviyede çalıştırır. Ispanak yatağında balık, sote sebzelerle pişmiş hindi, nohutlu kabak, mantarlı omlet, kuşbaşı etli karabuğday pilavı, kinoa kısırı, peynirli fırın sebze gibi, besin gruplarını dengeli şekilde içeren yemekler ye. Bu tür yemekleri daha büyük porsiyonlarla yiyebileceğin için mevcut yeme dürtüne iyi gelecektir. Ayrıca doğanın şifasını içinde hissedeceğin koyu yeşil yapraklı sebzelerden oluşan renkli salatalar hazırlayıp, üzerine kinoa, nohut, karabuğday veya balık eklemeni öneririm.
Kahveyi çok içiyorsan, onun yerine siyah çay demle.
Altı hafta süren bir çalışmada, günde dört bardak çay içmenin, stresli bir olay sonrası salınan kortizolü düşürdüğü gözlemlenmiş. Özellikle yeşil çayın desteğinin çok fazla olduğunu unutmamalısın.