Meyve ve sebzeler nasıl yıkanmalı?

Meyve ve sebzeleri fırçalamak, yıkamak ya da suda ıslatmak konusunda kararsızsanız bu yazıyı okumalısınız.

Şimdi söyleyeceklerimiz tüylerinizi ürpertebilir: Yapılan araştırmalarda, buzdolabındaki en kirli bölümün sebze çekmecesi olduğu ortaya çıkmış. Elbette bunun nedenini anlamak hiç de zor değil. Öyle ki marketin taze gıda reyonundan alıp evinize getirdiğiniz sıradan bir marulun her gramında 2 milyon bakteri, mantar, küf ve muhtelif mikroplar bulunuyor. Siz de alışverişten sonra bu sebzeleri evinize taşımış oluyorsunuz.

Marketten sebze-meyve almamak bir çözüm değil. Bu işin çözümü, onları aldığınızda hemen temizlemek. Oda ısısındaki bir kap suyun içinde sebzeleri önce biraz ıslatıp daha sonra yıkamalısınız. Bazılarındaki bakterilerin yüzde 98’ini bu şekilde temizlemek mümkün. Girinti ve çıkıntıları fazla olan sebzeleri temizlemek içinse hem yıkamak hem de sprey kullanmak gerekebilir. Bir dahaki sefere market ya da manavda alışveriş yaparken kendinize şu soruları sorun ve ardından tavsiyelerimizi uygulayın.

Kabuğu yenebilir mi?

Örneğin: elma, şeftali, domates, kabak, biber.

Akan suyun altında 30, 60 saniye kadar yıkayın. Uzmanlar, akan suyun pek çok bakteriyi uzaklaştırabileceğinizi söylüyor. Bir yandan da bir sebze fırçası yardımıyla fırçalayın ya da parmaklarınızla ovalayın. Böylece inatçı parazitlerden de kurtulmuş olursunuz. Sadece şeftali gibi yumuşak kabuklu meyveleri fırçalamaktan kaçınmalısınız.

Kabuğu soyulmalı mı?

Örneğin: kavun, portakal, muz.

Bir sebze fırçası ya da kullanılmamış bir diş fırçası ile akan suyun altında 30- 60 saniye yıkayın. Kabukta çatlaklar varsa, fırçanın kılları bu bölgelerin içine kadar girmeli. Isırmayacağınız halde neden yıkamanız gerekiyor peki? Gıda bilimciler “Meyvenin kabuğundaki bakteriler, ona dokunduğunuz ya da bıçakla kestiğiniz zaman, yediğiniz kısma da geçer” diyor. Ayrıca meyveyi soymadan önce ellerinizi yıkamış bile olsanız, daha önce en az 20 kişinin ona dokunmuş olduğuna emin olabilirsiniz.

Bağda mı yetişmiş?

Örneğin: orman meyveleri, üzüm.

Meyvelerin sapını kestikten sonra bir süzgeç üzerine alın. Sonra lavabodaki çeşmenin püskürtme başlığını kullanarak yaklaşık 60 saniye boyunca yıkayın. Laboratuvarda yapılmış testlerin sonucuna göre, bundan daha kısa süren bir yıkama kirleri temizlemek yerine dağıtıyor.) Uzmanlar daha sonra bir kâğıt havlu yardımıyla fazla suyu almanızı, böylece kalan bakteriler varsa onlardan da kurtulacağınızı söylüyor.

Yapraklı sebze mi?

Örneğin: ıspanak, marul (önceden yıkanıp paketlenmiş olsa bile).

Dış yaprakları koparıp atın. Geri kalanları soğuk suyla 30-60 saniye yıkayın. Bir salata kurutucusuna ya da kâğıt havlu arasına alıp fazla suyunu giderin. Önceden yıkanıp temizlenmiş hazır paketleri tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak uzmanlar paketlenmiş yeşillikler söz konusu olduğunda çeşitli markalar arasında “büyük oranda” temizlik farklılığı olabildiğini keşfetmiş. Bu yüzden temilenmiş paketlerde bulunan sebze-meyveleri de birkaç dakikanızı ayırıp yıkamalısınız.

PARAFİNLİ Mİ DEĞİL Mİ?

Bazen sebze ve meyvelerin kurumasını ve bozulmasını önlemek için, üzerleri gıda maddelerinde kullanılabilen bir tür parafin ile kaplanır. Bu maddeyi uzaklaştırmanın tek yolu meyveyi soymaktır. Ancak mutlaka soymanız gerekmiyor çünkü bu haliyle yemenizin de sakıncası yok. Üzerinde bakteriler yaşayabildiğinden, yemeden önce her zaman yaptığınız gibi yıkamanız yeterli.

(Bazı organik ürünler sentetik olmayan parafin ile kaplanır. Elbette yine de yıkamalısınız.)

BENZER YAZILAR