Migren ağrılarından, düzenli beslenme, egzersiz ve yaşam şeklinde yapacağın değişikliklerle kurtulabilirsin.
Herkes için tek bir migren tipi olmadığını ve hastalığın farklı özellikler taşıyabileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
- Aç kalma, öğün atlama, düzenli yemek ye.
- Bol sıvı tüket. Kahve, alkol ve tatlandırıcı içeren içeceklerin tüketimini sınırla Az miktarda kahve baş ağrısı başlangıcında olumlu etki yapabilir, ağrı kesici etkisini artırabilir ancak miktar arttıkça olumsuz etkiler görülebilir.
- Sürekli ağrı kesici kullanma. Bu durum alışkanlık yaratabilir, ilaç alınmadığında “İlaç aşırı kullanım baş ağrısı” denilen baş ağrıları gelişebilir.
- Düzenli uyu. Yatağa gitmeden önce çok TV izleme, bilgisayar kullanma, her gün aynı saatte kalkmaya çalış.
- Her gün temiz hava al ve düzenli egzersiz yap.
- Parlak ışıklardan, güneş ışığından korun.
- Çalışırken dinlenme molaları ver.
- Gerginlik durumlarında rahatlama tekniklerini kullan. Ağrının büyüklüğünü hayal et ve her nefeste azaldığını düşünün, tekrar büyüse de denemeye devam edin, kaslarınızı gevşetin, hoş anılarınızı hatırlayın.
- Ağrı kesicini erken, başladığını düşündüğün anda al. Işığı azalt, mümkünse karanlık bir odaya geçerek dinlen. Baş ağrın geçene kadar uyumaya/dinlenmeye devam et.
- Güçlü kokulardan uzak dur.
- Allerjik rinit ya da astım gibi diş iltihabı ya da sinüzit gibi rahatsızlıkların varsa bunların tetikleyici rolü olabilir, çözüm yoluna git.
- Rüzgar ve soğuktan kendini koru.
Nöroloji uzmanına görünmeyi ihmal etme; tedavi ile bu rahatsız edici hastalık geriler, kontrol altına alınır. Klasik yöntemler genellikle yeterlidir ancak yeterli olmadığı hallerde migren botoksu, sinir blokajları, sinir uyarıcıları ve anti CGRP tedavi seçenekleri ile başarılı sonuçlar alınabilir.