Günlük kullandığın pudranı yeryüzünün mineral zenginlikleri katılarak yapılmış bir pudra ile değiştirmek gibi fırından yeni çıkmış trendler denenmiş ve onaylanmış ürünler kadar iyi iş yapabilir.
Bunun haricinde şu anda L’oreal’den Neutrogena’ya kadar her markanın sattığı bu ürünleri deneyen kadınlarla konuştuğumuzda birçoğu hoşnut kaldığını belirtti. Ürünü denemek için defalarca gönüllü olan kadınlar akıl almaz derecede hafif hissettirmesine övgüler yağdırıyor. Örneğin koşu yapmak için dışarıya çıksan da makyajın yok olup gitmiyor. Ayrıca doğal güneş koruyucusu içeriyor. Buna bir de kozmetik şirketlerinin “Hassas ciltleri rahatlatır” iddiası eklenirse ürünleri deneme fikri kulağa hoş gelmiyor değil. Biz de mineral makyaj gerçeğinin üzerindeki toprağı eşeledik ve gerçekleri ortaya çıkardık. Acaba mineral makyajla ilgili vadedilenler yerini bulacak mı?
Taşların gizemi
Eğer taşlarla ilgili hiçbir teknik bilgiye sahip değilsen biz seni biraz aydınlatalım. Mineral, inorganik teriminin tam karşılığıdır. Kalemlerdeki grafit, bir mineraldir. Elmas da öyle… İnsan ırkı mineralleri yıllar boyu ciltlerini boyamak için kullandı. İlk insanların yaşadığı bölgelerde aşıboyası, yani demir oksit izlerine rastlandı. Elbette ki mağara kadınlarının boyandığı dönemden bu yana bu konsept evrim geçirdi. Günümüz ürünleri de çeşitli mineraller içeriyor. Örneğin aliminyum, altın, demir oksit, kaolin, bakır, mika, silisli toprak, titanyum dioksit ve çinko oksit minerallerinin tümü, iyi, ipeksi pudraların içine girmiş ve yerleşmiş minerallerden sadece bazıları.
Topraktan gelen bir makyaj malzemesini kullanmak yüzüne asfalt sürüyormuşsun hissi yaratabilir. Fakat aslında bu ürünler cildini hafifletecek, nefes aldıracak, doğal görünecek ve sıcak günlerde daha rahat hissetmeni sağlayacak. “Mineral makyaj sana alternatif makyaj ürünlerinden daha iyi bir kapatma vadederken, daha hafif hissetmeni ve doğal görünmeni garantiliyor” diyor Dermatolog Ava Shamban.
Bunun yanı sıra mineral makyaj malzemeleri yalnızca yumuşak toprak tonlarıyla da sınırlanmış değil. Doğal renkler, çok çeşitli renklerin oluşmasını sağlıyor: Yeşil rengi metalden, kırmızıyı demirden, maviyi ise taştan elde edebilirsin.
Nitekim mineral makyaj malzemeleri fazla pigment ile formüle edildiğinden küçücük bir miktarı bile çok yol kat etmeni sağlıyor. Ermani Mineral Cosmetics’in sahibi Michelle Doan’ın pudralarını fırçadan ziyade süngerle uygulamasının nedeni de bu. Doan’ın önerisi şu: Pudra uygulamaya alt çene hattından başla çünkü elmacık kemiklerinden ya da burnundan başladığında yüzünün ortasında biriken rengi dağıtman zorlaşacaktır. Eğer fırça kullanıyorsan onu pudraya batır ve üstündeki fazlalıkları mutlaka al.
İşin iyi yanı ürünü yüzüne sürdüğünde, artık yanında rötuşlar için bir çanta dolusu makyaj malzemesi taşımana gerek kalmıyor. Su ve rüzgârın kayayı oluşturması için nasıl milyonlarca yıl gerektiyse, mineral makyaj da öyle dayanıklılığını koruyacak merak etme. “Mika, titanyum dioksit, bizmut oksiklorid ve demir oksit gibi mineral tozlar suda ve yağda eriyemez” diyor mineral makyaj furyasına ön ayak olan marka Jane Iredale Skin Care Makeup’ın sözcüsü Kevin Mendelson. Ürünlerin bu özelliği koşucu, yüzücü, raftingci ve yürüyüşçü ya da gün içinde makyajını tekrar tekrar tazelemek istemeyen kadınlar için biçilmiş kaftan haline getiriyor. “Şunu fark ettim ki eğer mineral makyaj uygularsam spor sonrası tazelemek zorunda kalmıyorum” diyor Yale School of Medicine’da Dermatoloji Profesörü Lisa Donofrio.
Bir ürünün suya dayanıklılığını görebilmek için Bare Escentuals Mineral Makeup’ın kurucusu Diane Ranger ürünü elinin dış yüzüne uygulayıp suyun altına tutmanı öneriyor. Su, makyajı bulaştırmadan alıp götürmemeli ve üzerine peçeteyle bastırdığında hiçbir şey bulaşmamalı. İşin daha da iyisi temizlemek için pamuklar dolusu temizleyiciye ihtiyacının olmaması. “Günlük temizleyicin, normal kozmetik ürünleri üzerinde nasıl etki gösteriyorsa mineral makyaj ürünlerinde de aynı etkiyi gösterecektir” diyor Dr. Shamban.
Temel husus
“Mineral makyaj (Bare Escentuals, Colorescience ve Dr. Hauschka gibi markalarda) ürünleri yüzde 100 suni madde içermez” diyor kozmetik kimyageri ve Holbrook danışmanı Nick Morante. Yani hiçbir kimyasal güneş koruyucusu (oksibenzon, PABA ve salisilat gibi), bozulmayı önleyici madde (formaldehit ve paraben gibi), sentetik ester, mineral yağ, parfüm, boya, dolgu maddesi (naylon ve polimetil metakrilat) içermediği anlamına gelir. Saydığımız içerikler çoğu zaman hassas ciltlerde alerji ve sivilcelere neden olur.
Bu demek değildir ki tüm sentetik içerikler kötüdür. Örneğin, “Mineral yağ tam anlamıyla formüle edildiğinde gözenekleri kapatmaz” diyor Juva MediSpa’nın yöneticisi Dermatolog Bruce Katz. Mısır nişastası, toz pudrayı sıkıştırılmış hale dönüştürmeye yardımcı olur. Sıvı yağlar ya da shea yağı fondöteni ve ruju daha kolay sürülebilir hale dönüştürür ve nemli kalmasını sağlar. Ve bazı yapıştırıcılar boya maddesini birbirine yapıştırıp ruja dönüştürmek için gereklidir. Mineral makyaj sadece likit ve toz formda bulunuyor; bu da her kadının hoşlanacağı türden bir durum değil. Çoğu üreticinin “mineral” ürünlerine mineral olmayan içerikler dahil etmesinin nedeni de bu yüzden. Eğer tüm kimyasalları azaltmaya ve önlemeye kararlıysan, ürün almadan evvel etiketini iyice incelediğinden emin ol.
Doğal süper güçler?
Mineral makyaj üreticileri genelde ürünlerinin cilt için ne denli iyi olduğundan bahsedip durur, hele ki akneye yatkın bir cildin varsa. Açıklamalara göre: Mineraller işin içine girdiğinden beri, bakterilerin ve alerji nedenlerinin ortadan kalktığı söylenebilir. “Her ne kadar her gece cildini temizlemeni önersem de, mineral makyajla uyumak ciltteki pürüzlerin tedavi edilmesine yardımcı olabilir” diyor Dr. Shamban.
Dermatologların tümü aynı fikirde değil tabii. “Minerallerin cilt için daha iyi olduğuyla ilgili gerçek anlamda bir bilgi yok” diyor Dermatolog ve The Skin Type Solution’un yazarı Leslie Bauman ve ekliyor: “Mineral makyaj bir aldatmaca gibi geliyor bana. İş aknelerden şikâyetçi kişilere geldiğinde, ben salisilik asit tedavisini öneriyorum.” Eğer makyajı kirli bir fırça ya da süngerle uyguluyorsan, aknelerinden sorumlu bakterileri yayıyorsun demektir.
Peki ya piyasaya sürülen “uzun süreli güneş koruması” ya da “doğal koruyucular”? Mineral makyaj malzemelerinin çoğu titanyum dioksit ve çinko içerir, ki bunların her ikisi de doğal güneş koruyucusudur” diyerek onaylıyor Dr. Shamban. Makyaj ürünlerinin SPF aralığı yediden 20’ye kadar değişebilir. Fakat ambalajın üzerinde bir SPF numarası açıkça yazmadıkça ürünün seni koruduğunu varsayamazsın. Ve bir toz pudra ya da kapatıcı, bir güneş losyonunun sağladığı korumayı asla sağlayamaz. “Mineral makyaj uygulasan bile düzenli güneş losyonu kullanman şart” diyor Dermodoctor’un kurucusu Dermatolog Audrey Kunin. Fakat günlük SPF korumanı azaltmak ya da güneş ışınlarına karşı ekstra koruma sağlamak istiyorsan, mineral pudra iyi fikir. “Mineral makyaj, tıpkı üzerimize giydiğimiz giysiler gibi fiziksel bir bariyerdir” diyor Dr. Donofrio.
Değiştirmeli misin?
Eğer şu anki makyaj malzemelerinden memnunsan elbette onları fırlatıp atmanı önermeyeceğiz. Fakat amacın kimyasalları tamamen hayatından çıkarmak, güneş losyonu sürmeyi bırakmaksa; alerjiye yatkın bir cilde sahipsen ya da tekrar tekrar makyaj tazelemekten nefret ediyorsan mineral makyaj denemeye değer bir seçenek. “Bilhassa hassas ve alerjilere yatkın bir cilde sahipsen, saf olan her şey her zaman daha iyidir” diyor Dr. Kunin.
Mineral makyaj için tonlarca para harcamana da gerek yok. Fiyatı diğer kozmetiklere benzese de, az bir uygulama bile aynı etkiyi almanı sağlayacak. Dolayısıyla paraların boşa gitmeyecek.
Fakat neticede, tercihini değiştirmek için en iyi neden minerallerin seni daha iyi göstereceği ve hissettireceği fikridir. Hadi, yeni ürünlerden birine bir şans ver ve onu dene. Fark ise şurada ortaya çıkacak; fazla makyaj yapmış gibi hissetmeyecek ve cildinin ne kadar sağlıkla parladığı konusunda onlarca iltifat alacaksın. “Mineral makyaj, hiç makyaj yapmamaya en yakın durumdur” diyor Dr. Katz. “Bu ürünleri kullanan hastalar, ne kadar memnun olduklarından bahsetmeden edemiyor.”
Dayanıklı fondötenler
Bu mineral ürünler WH’in “Top 4”ü:
Jane Iredale Translucent Powder
“Yüzümde kolaylıkla dağılıyor.” Üzerindeki süngerimsi başlığı kullanım kolaylığı sağlayarak mükemmel bir ürün olduğunu kanıtlıyor.
(Eczanelerde, 120 TL*)
Glominerals Glocamuflage Concealer
Gözaltı morluklarından şikâyetçi olanlar uzun süre kalıcı bu kapatıcıdan oldukça memnun. “Her şeyi denedim. Bu ürün, göz çevremi tüm denediklerimden daha iyi gösteriyor.
(Eczanelerde, 53 TL*)
I.D. Bareminerals SPF 15 Fondöten
“Bu fondöten cildime resmen nefes aldırıyor. Yağlı cildime bile sağlıklı bir ışıltı katıyor. Ne zaman cildimi iyi kapatmak istesem bu fondöteni kullanırım.”
(Eczanelerde, 86 TL*)
Jane Iredale Purepressed Baz SPF 18
Hafif içeriği ile alerjik ciltleri yatıştırabiliyor. Aynı zamanda tüm gün kalıcılığı ile seni yarı yolda bırakmıyor.
(Eczanelerde, 116 TL*)
Mineraller ve zor bir yüz?
Minerallerle ilgili bir dolu tutarsız şey duymuş olabilirsin. İşte sana gerçekler!
Metaller
Eyeliner’ında civa gibi toksik bir metal olsun istemezsin, nitekim Gıda ve İlaç İdaresi de kozmetiklerdeki ağır metalleri sınırlandırdı. Mineral makyaj malzemelerindeki oran güvenilir seviyelerde tutuluyor fakat metale alerjisi olan herkes mutlaka bildiği kozmetik markalarından şaşmamalı. “Çünkü bunlar daha az demir, altın ve bakır içerir” diyor Contact Dermatitis Clinic’in yöneticisi Sharon E. Jacob. Sakın içerik etiketini okumayı ihmal etme.
Mika
“Cilde ışıltı vermek için kullanılan mika parçacıkları, hiçbir zaman tam olarak sorunsuz değildir ve alerjiye neden olabilir” diyor Audrey Kunin. Önerisi ise: Doğal mika içeren tüm ürünlerden kaçınmanın özellikle hassas cilde sahip olanlar için güvenli olacağı yönünde.
Talk pudrası
Talk, yani yağ emici mineral bir dolgu maddesi. Hakkında kötü söylentiler yok değil. “70’lerin sonlarında yapılan bir araştırmaya göre talkın iyi temizlenmediği zaman amyant denilen bir madde içerebileceğinin keşfi üzerine şirketler talk içermeyen ürünler üretmeye başladı” diyor kozmetik kimyageri Nick Morante. Artık kozmetik sektörünün gelişimi ile talk amyant olmadan üretim yapılabiliyor, dolayısıyla artık kaçınmaya gerek de yok.
Renklilere gelince…
Mineral göz, yanak ve dudak ürünleri satın alınmak için bekliyor.
Jane Iredale 24 Karat Aquamarine Gold
Rengi çok dikkat çekici görünebilir fakat Jane Iredale’in farları gözde inanılmaz güzel görünüyor. “Cildimde son derece doğal görünüyor ve gün boyu kalıcılığını koruyor.” (Eczanelerde, 49 TL*)
Glomineral GloLash Maskara
Bu doğal maskara kirpikleri sabit tutmak için gül ve jojoba yağı içeriyor. “Açık renkli kirpiklere sahip olanlar için mükemmel bir ürün fakat takma kirpik etkisini yakalamak isteyenler için uygun değil.” (Eczanelerde, 35 TL*)
The Body Shop Mineral Bronzer
İçeriğindeki alerji önleyici ve cildi koruyucu içeriklerle puanları topluyor. “Tüm gece boyunca cildimle ilgili iltifatlar alıp durdum, oysaki yüzümdeki sadece bu üründü.”
(The Body Shop Mağazalarında, 42,90 TL*)
Glominerals GloGloss Ruj
E Vitamini ve ayçiçeği yağı ile zenginleştirilmiş ürün dudakları çatlamalara karşı koruyor. “Saçlarım artık dudaklarıma yapışmıyor hatta rengine sevgilim bile bayıldı.” (Eczanelerde, 36 TL*)
I.D. Bareminerals Eye Liner
Bu eye liner’lar kuru ya da ıslak kullanıma uygun. “Aquamarine (görseldeki) benim favorim” diyor gözleri ela renkli bir kullanıcı. “Ne çalışırken ne de gece eğlence sonrası dağılmadan kalıyor.” (Eczanelerde, 40 TL*)
I.D. Bareminerals Hint Allık
Kullanıcılar kolay kullanımına ve dokusuna hayran kaldı. “Pürüzsüz görünüyor ve cildime doğal bir renk kazandırıyor.” (Eczanelerde, 72 TL*)
* Temmuz 2009 fiyatlarıdır.
Derleyen: Ezgi Tanlak / Fotoğraflar: Nicolai Grossell