Mükemmel Beslenme Planı

besin

ETİ AZALTMAK İSTİYORSANIZ 

Eti hayatından tamamen çıkarmak isteyen veya en azından azaltmayı hedefleyen bir koşucuysanız, yalnız değilsiniz. Runner’s World’ün okurlarıyla yaptığı bir ankete göre, koşucuların yalnızca yüzde 17’si vejetaryen veya vegan. Ancak yüzde 48’i yedikleri et miktarını veya yeme sıklığını azaltmaya çalışıyor. Yapılan araştırmalar, vejetaryenlerin kansere, kalp hastalığına ve diyabete yakalanma riskleri daha düşük oluyor. Ayrıca vücut ağırlıkları et yiyenlerden daha düşük oluyor. Üstelik lif, vitamin, mineral ve antioksidan yönünden daha iyi besleniyorlar.

Asıl soru şu: Vejetaryen gibi beslenerek performansınızı yüksek tutabilir misiniz? Nisevich Bede bu soruya “Kesinlikle!” diye yanıt veriyor: “Dengeli bir vejetaryen beslenme programı, erken yorgunluğu ve kasların kesilmesini önleyecek enerji ve besin değerlerini içerir.” Önemli olan nokta, etle beslenenlerin aldığı hayati besinleri ihmal etmemek. Örneğin protein bunlardan biri.

Soya harika bir kaliteli vejetaryen kaynağıdır. Fasulye ve mercimek de öyle. Üstelik kompleks karbonhidrat da içeriyorlar. Vegan değilseniz ve süt ürünleriyle yumurta tüketiyorsanız, günlük protein ihtiyacınızı karşılamanız oldukça kolaydır. Nisevich Bede, “Yeterli miktarlarda yeşillik, sebze ve sütten gelen proteini tüketen vejetaryenlerin ciddi oranda protein yetersizliği yaşadığı pek görülmemiştir” diyor. D vitamini, kalsiyum, B vitamini, demir ve çinko gibi diğer besin maddelerine gelirsek; bunları et tüketmeden karşılamak biraz zor olabiliyor.

Nisevich Bede, “Demir ve çinko yetersizliği düşük performansa ve yorgunluğa yol açabiliyor. Yeterli B vitaminini almadığınızda kaslarınız zayıflayabilir, yorulabilirsiniz ve hatta hafıza zayıflığı bile yaşayabilirsiniz” diyor. Fasulye, tam tahıllar ve yapraklı yeşil sebzeler iyi birer demir kaynağıdır. Ancak bunların emilimini artırabilmek için, yanında mutlaka C vitamini yönünden zengin olan gıdalar tüketmelisiniz. Yemişler, tohumlar ve tam tahıllar yüksek miktarda çinko sağlıyor. Yumurta ve süt ürünleri, vejetaryenler için tek B vitamini kaynağı. Fasulye ve mısır gevreğinde de bulunuyor.

BENZER YAZILAR