Yararları nelerdir?
Uzmanlar tarçının vücut ısısını dengelediğini söylemektedir. LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürürken iyi kolesterolün belirli değerlerde kalmasına yardımcı olur. Son yıllarda yapılan bazı araştırmaların sonuçlarına göre tarçın kan şekeri düzeyini koruyarak insülin direncine karşı avantaj sağlamakta ve obeziteyi engellemektedir. Çeşitli araştırmalar Tip 2 diyabet hastalarında tarçın tüketiminin olumlu etki yarattığı sonuçlarına sahip olmakla birlikte bu konuda daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Bir çay kaşığı (yaklaşık 7 gram) tarçın günlük demir ihtiyacınızın %4’ünü, kalsiyum ihtiyacınızın %8’ini, manganez ihtiyacınızın %68’ini, lif ihtiyacınızın %16’sını karşılamaya yeter.
Satın alırken dikkat edin
Piyasada iki çeşit tarçın bulunuyor: Çin ve Seylan tarçını. Çin tarçını diğerine göre biraz daha ucuz. Seylan ise “gerçek tarçın” olarak kabul ediliyor ve bulması daha zor. Peki, nasıl ayırt edebilirsiniz? Çin tarçını kalın tek bir kabuktan oluşuyor, rengi daha koyu ve tadı daha acı. Seylan ise iç içe geçmiş ince kabuklardan oluşuyor, aroması daha güzel ve rengi daha açık. Aroması nedeniyle Seylan gıda ürünlerinde kullanılırken, kan şekeri üzerinde bir etki beklendiğinde Çin tarçını tercih ediliyor.