Mutluluğun formülünü açıklıyoruz!
Google yöneticisi, bilgisayar mühendisi ve Solve For Happy: Engineer Your Path To Joy kitabının yazarı Mo Gawdat, mutluluğun formülünün basit bir algoritmada saklı olduğunu iddia ediyor. Başarılı bir mühendis olan Gawdat’ın algoritması matematik düşmanlarını bile rahatlatacak derecede basit: Mutluluk, hayatındaki olaylara bakış açın ve hayatının nasıl olması gerektiğiyle ilgili beklentin arasındaki farka eşittir. Başka bir deyişle, hayatta senin beklediğin olaylar meydana geldiğinde mutlu olursun. “Bu şekilde baktığında aslında seni olayların mutsuz etmediğini, asıl mutsuz eden şeyin olaylarla ilgili düşündüklerin olduğunu anlarsın” diyor Gawdat.
Düşüncelerini tekrar şekillendirme ve yönetme fikri, yeni bir haber değil. Ancak bu algoritmanın basitliği, rahatlatıcı ve cezbedici. Ben de kitabın birinci bölümünden bir egzersizle başlıyorum: Kendine bir “Mutlu Liste” hazırla (bu zaten epey popüler bir liste). Listeye seni gülümseten maddeler yazıyorsun ve neşe desteğine ihtiyacın olduğunda buna bakman yeterli oluyor.
Gawdat, yazdığım çoğu maddenin aslında ulaşılabilir olduğunu söylüyor: “Seni mutlu eden şeyler aslında parmağının ucunda sayılır, tek yapman gereken onları bilinçli bir şekilde hayatına dâhil etmek.” Çok haklı: Benim listemde kız kardeşimle görüntülü konuşma yapmak, arkadaşlarımla kahvaltı etmek, yağmurda koşmak, gün batımını izlemek gibi aktiviteler var. Bir de güzel bir latte varsa tamamdır! Peki, bu liste nasıl çalışıyor?
Öncelikle şükran duygusu başrolde: Miami Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, katılımcılar 10 hafta boyunca kendilerine bir “şükran günlüğü” tutmuş ve araştırmanın sonunda kendilerini daha iyi hissetmiş.
İkinci faktör de listenin hatırlatıcı etki yaratması. Örneğin tek başına sinemaya gitmeyi seviyorsan, bunu daha çok yapma ihtiyacı hissediyorsun. Üstelik liste, bize hiçbir faydası olmayan ve beynimizde sürekli dönüp duran “aralıksız düşünce”leri yatıştırıcı etkiye sahip.
“Beynin tek seferde birden fazla iş yapamayacağı için, listenin üzerinde çalışmaya başladığında beynin seni rahatsız eden olumsuz düşünceleri üretmeye ara veriyor” diye durumu açıklayan Gawdat, “Onun yerine çözüme yönelik düşünmeye başlıyorsun, anılarını canlandırıyorsun, notlar alıyorsun ve dünyanı olduğu gibi kabul ederek deneysel düşünce sistemine giriyorsun” diyor.
Ben listem sayesinde kalabalık ve gergin bir otobüs yolculuğunu rahatça atlatabiliyorum. Bir sonraki durakta inip inemeyeceğimi düşünüp gerilmek yerine, listemi açıp okuyorum ve sakinleşiyorum. Babamın gereğinden fazla kullandığı panda emojisi, en yakın arkadaşımın hayalindeki gelinliği bulması gibi şeyleri de aklıma geldikçe listeye ekliyorum. Tüm bunlar ve birkaç derin nefes, beni ineceğim durağa kadar götürmeye yetiyor.
Mutluluk algoritmasını çözmek o kadar da zor değilmiş!