MÜZİK DİNLERKEN BEYİNDE NELER OLUYOR?

İster Rihanna dinleyin ister Bach, müziğin sakinleştirici ve iyi hissettirici etkisi asla değişmiyor…

1Müzik dinlerken beyinde gerçekleşenler ve müziğin ruh hali üzerinde yarattığı etkiler, bilim insanları için hala yanıtlanması gereken bir soru olarak duruyor.

McHill Üniversitesi’nde müzik nörolojisi üzerine çalışmalar yürüten Psikolog Daniel Levitin, beyin fonksiyonlarının daha iyi anlaşılabilmesi için müzikten faydalandıklarını belirtiyor.

Bu ay ise beynin müziğe verdiği tepkileri irdeleyen 3 ayrı çalışma yayımlandı. Temel olarak sorgulanan ise kulaklıklarımızı taktığımız zaman beynimizde hangi kimyasal süreçlerin meydana geldiği. Bilim insanları ise bu konularda biraz ipuçları elde etmeyi başardılar.

Müziğin sağlık faydaları

Müzik dinlemek iyi hissettiriyor; fakat bu cümleyi, müziğin psikolojik yararları olduğu şeklinde okuyabilmek mümkün mü? Levitin ve çalışma arkadaşları, 400 çalışmayı mercek altına aldıkları bir meta-analiz yayımladılar. Soruya verdikleri yanıt ise “evet” şeklinde oldu.

İncelenen çalışmaların birisinde, araştırmacılar ameliyata girmek üzere olan hastaları çalışmışlar. Katılımcılar, rastgele olacak şekilde ya müzik dinlemişler ya da anti-anksiyete ilaçları almışlar. Araştırmacılar, katılımcıların anksiyete değerleri ile stres hormonu olan kortizol seviyelerini kayıt altına almışlar.

Sonuçlara bakıldığında, ameliyat öncesi müzik dinleyen insanlarda kortizol ve anksiyete seviyeleri, ilaç kullananlara oranla daha düşük olarak ölçülmüş. Levitin, bunun sadece bir çalışma olduğunu ve sonuçların kesin olarak kanıtlanabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor; ancak sonuçların müziğin tedavi amaçlı kullanılabileceğini işaret ettiğinin de altını çiziyor. Üstelik, ilaçlarla kıyaslandığında, müzik çok daha ucuz, kolay uygulanabilir ve yan etkisi olmayan bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Dahası, Levitin ve arkadaşları müziğin immunoglobulin A ile de ilişkili olduğuna dair kanıtlar da elde ettiler.

BENZER YAZILAR