MÜZİK, İÇİNDEKİ CANAVARI NASIL ORTAYA ÇIKARIYOR?

1/ TİTREŞİM

Dış kulağınız şarkının ses dalgalarını önce orta kulağa, oradan iç kulağa iletir. Burada kulak salyangozu da denilen koklea’da bulunan sıvının 200 mikro litresini titreştirir. İnce kıl hücreleri bu hareketi hisseder ve bu titreşimleri elektrik sinyallerine dönüştürür. Bu da beyinde daha çok glutamat salgılanmasını sağlar ki, glutamat beyne sinyalleri taşımakla görevli sinir lifini tetikleyen bir nörotransmitterdir.

2/ TERCÜME

İşitsel beyin sapınız ve işitme korteksiniz sesi algılar, yüksekliğini, notasını ve melodisini ayırt eder. Bu sırada sesler beyindeki Wernicke alanına gider. Burada ilk etapta sesler değiştirilip bozulur ama hemen sonra tekrar normale döner. (Bilim insanları bunun nedenini henüz çözemedi.)

3/ BAĞLANTI

Yükseklik, notalar, melodi ve sözler beyindeki limbik sisteme veya duygusal tepki sistemine doğru yol alır ki bunlar hızlı tempolar ve eğlenceli tonlara odaklanırlar. Aynı bölgede bulunan amigdala ise dinlediğiniz şarkı ile güzel anıları bağdaştırma işini üstlenir.

4/ HİS

Limbik sistemin harekete geçmesiyle beynin ödül merkezindeki nöronlar aktive olurlar. Bu da orgazmla ilişkili beyin kimyasalı olan dopaminin yüksek miktarda salgılanmasıyla sonuçlanır. Bu iyi enerji beynin ödül merkezine de yansır ve yükselen dopamin seviyesi yorgunluk ve anksiyeteye üstün gelir.

5/ TAMAMLAMA

Şarkının son notasıyla birlikte dopamin seviyesi düşmeye başlar ve sizi başlangıç noktasına döndürür. Ama stresi biraz olsun alt etmiş olmanın memnuniyetini duyar ve o şarkının içinizdeki pozitif enerjiyi harekete geçirme gücü, hafızanızda derinleşmiş olur. Müziğin modunuzu yükseltme özelliğini her ihtiyaç anında kullanın.

BENZER YAZILAR