Hayatında her şey aynı olmasına rağmen kilo almaya mı başladın? Belki de bazı küçük ayrıntıları atlıyorsundur. Kilo almanın altında yatan şaşırtıcı ve olası sebeplere bir göz atalım.
Yazı: Uzman Diyetisyen Dilara Koçak
1- Uyku Düzenin
Gün içinde bütün yeme ve egzersiz düzenin aynı olmasına rağmen uyku saatlerin gecikmeye başladıysa, gece atıştırmalıklarının azizliğine uğruyor olabilirsin. Uyumadan önce yediklerini gözden geçirmeni tavsiye ederim. Aynı zamanda kaç saat uyuduğun da kilonu etkileyen nedenlerden biri olabilir. Uykusuz kaldığımızda vücudumuzda bazı hormonal değişiklikler meydana gelir. Yapılan araştırmalar günde altı-sekiz saatten daha az uyuyanların, gün içinde açlık hissini daha zor kontrol ettiğini söylüyor.
2- Stres
Hayat şartları zorlaştığında vücudumuz kendini koruma moduna alır ve kortizol adını verdiğimiz stres hormonunu daha fazla salgılar. Bu da iştahımızı kontrol etmeyi zorlaştırır.
Aslında stresli zamanlarda elimizin daha yüksek kalori ve şeker içeren besinlere gitmesi de bu durumu açıklayabilir. Eğer kilo almaya başladıysan, stres seviyeni ve buna bağlı olarak tükettiğin besinleri kontrol etmelisin.
3- Menopoz Dönemi
Birçok kadın menopoz döneminde kilo alma sorunu ile karşı karşıya gelebiliyor. Ancak bu sadece menopoz dönemindeki hormonal değişikliklerle ilgili değil. Artan yaşla birlikte metabolizma hızı da yavaşlıyor ve gün içinde yakılan kaloriler azalıyor. Burada farkındalık ve yaşam tarzı değişikliği çok önemli. Hareketi arttırmak ve beslenme düzeninde küçük değişikliklere gitmek, bu dönemde önemli fark yaratabiliyor.
4- Kullandığın İlaçlar
Evet, bazı ilaçlar da kilo almana sebep olabilir. Özellikle antidepresanlar ile ilgili “kilo aldırıyor” efsanesini duymuşsundur. Eğer kullandığın antidepresan dolayısıyla kilo aldığını düşünüyorsan, tedavi planı değişikliği için hekiminle görüşüp sonrasında bir diyetisyenden destek alabilirsin. Ancak unutma; bu durum kişiden kişiye değişir ve antidepresanlar herkese kilo aldırır diye genellemek doğru olmaz. Depresyon durumunun ve duygu durumu bozukluğunun ilaç kullanımından bağımsız olarak da kilo alma ile ilişkisi olduğunu lütfen unutma.
Bunun yanı sıra bazı antienflamatuvar steroid ilaçlar kilo alımına sebep olabiliyor. Vücutta sıvı tutma yani ödem ve iştah artışı, temel nedenler. Streroid kullanan bazı bireylerde, yüz ve karın bölgesi gibi bölgelerde yağ depolanması artabilir. Bir haftadan uzun süre steroid kullandıysan, aniden bırakmak ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka hekiminle görüşmelisin.
5 -Sigarayı Bırakmak
Bu, sağlığın için yapabileceğin en iyi şeylerden biri. Ama genelde sigarayı bırakmak isteyenler, kilo alma korkusuyla bu hedefini geciktiriyor. Sigarayı bıraktığında, nikotinin metabolizma hızına katkısından dolayı metabolizma hızında oluşan küçük azalmalar, kilo almana sebep olabilir. Ancak bu durumu yönetirsen, sonucu lehine çevirebilirsin. Beslenme düzenini buna göre planlamak ve hayatına biraz hareket eklemek, kilo almanı engeller ve sağlıklı olma yolunda attığın bu güzel adımı da destekler.
6- Sıvı Kaloriler
“Yediklerim hiç değişmedi ama buna rağmen kilo alıyorum” diyorsan, belki de asıl sorun içtiklerinden aldığın kalorilerdir. Üstelik sıvı kaloriler midede yemekler kadar uzun süre kalmıyor ve kısa süre sonra tekrar yeme isteği oluşturuyor. Bazen çok masum görünen içecekler, kalori anlamında acımasız olabiliyor. Örneğin çay ve kahve şekersiz tüketildiğinde kalorisiz içecekler olsa da, krema ve şeker eklenmiş olanlar sen hiç fark etmeden 500 kaloriye kadar çıkabiliyor. Gün içinde içtiklerini gözden geçirmelisin.
7- Biyolojik Durumun
Yukarıda saydığım bütün koşullar aynı olmasına rağmen tartıda yukarıya doğru çıkan bir eğilim varsa, tahlillerini yenile. Kilo almanın sebepleri çevresel olmanın yanı sıra biyolojik de olabilir. Örneğin tiroid hormonu eksikliği kilo almaya neden olabiliyor. Yeterli tiroit hormonu olmadığında metabolizma yavaşlıyor, kilo alma olasılığı artıyor. PCOS, Cushing Sendromu ya da kan şekerindeki, vitamin ve mineral durumdaki yetersizlikler kilo almanı tetikleyebilir. Tartıdaki bu değişiklik ise vücudunun sana bir uyarısı olabilir; mutlaka bir hekimle görüş.