NEDEN ÖKSÜRÜYORUZ?

Boğucu öksürük krizlerinden kurtulmanın yolları rehberimizde. 

oksurmek

Soğuk algınlığına yakalandığınızda, hapşırık ve burun akıntısının birkaç gün sonra geçtiğini görürsünüz. Peki ya öksürük? Kötü bir reality şov gibi kolay kolay bitmez. Dr. Peter Dicpinigaitis’e göre nezleye yakalanan her 10 kişiden yedisinde öksürük diğer semptomlardan daha uzun sürüyor. Eğer öksürükleriniz iki aydan daha uzun sürüyorsa veya buna göğüs ağrısı ve ateş eşlik ediyor ya da ağzınızdan kan geliyorsa, Dr. Dicpinigaitis bir doktora görünmenizi tavsiye ediyor. Bunlar geçerli değilse, muhtemelen önemsiz bir şey. Öksürüğü kaşıntı gibi bir çeşit refleks olarak düşünebiliriz. Zaten adım adım nasıl meydana geldiğini anladıktan sonra, onu defetmemiz pek de zor olmayacak.

 1- Soluk Borusu ve Alt Solunum Yolu 

Bu yol hassas reseptörlerle dolu. Vücudunuza hücum eden virüsler burayı tahriş ediyor ve enflamasyon bulaştırıyor. Bağışıklık sisteminiz enfeksiyonu temizlese bile tahriş devam edebiliyor. O yüzden en önemli hamle hastalık riskini düşürmek: Medicine dergisinde yer alan bir çalışmada, yemek yemeden önce, tuvaletten çıktıktan ve dışarıdan eve geldikten sonra ellerini yıkayan kişilerin gribe yakalanma ihtimallerini (ki öksürüğün en yaygın nedeni) azalttığını buldu.

2- Vagus Siniri 

Solunum yolu ve soluk borunuzdaki tahriş olan reseptörler, bu geniş sinirle beyninize sinyal yolluyor.

3- Medüller Öksürük Merkezi 

Öksürüğün ana merkezi beyninizdir. Omuriliğinizde, öksürme gibi refleksif hareketleri koordine eden bir bölge bulunuyor. Beyninizdeki öksürük merkezi, vagus siniri aracılığıyla bir sinyal aldığı anda öksürme tepkisini devreye sokuyor. Ancak dekstrometorfan etken maddesi içeren bir ilaç öksürük merkezinin aktivitesini düşürerek bu refleksi bastırıyor. Dr. Dicpinigaitis, işe yaraması için en az 30 mg’a ihtiyacınız olduğunu söylüyor. Ancak ilaç ve doz seçimini doktorunuzla görüşmenizde fayda var. Ayrıca ilaç etkileşimlerine dikkat edin: Dekstrometorfan etken maddesi, antidepresanlar gibi bazı ilaç gruplarıyla birlikte alındığında tehlike yaratabiliyor.

4- Göğüs 

Öksürük merkeziniz, göğüs kaslarınıza nefes alırken kasılmalarını söylüyor. Ve öksürük geliyor! Bu sırada göğsünüz balgamı yukarı doğru itiyor. Gerçi hastalıktan arta kalan öksürükler çoğunlukla kuru olur. Öte yandan devamlı olarak balgamlı öksürük bronşit ya da kronik bir durum olan bronşektazi göstergesi olabiliyor ve her durumda solunum yolu zarar görüyor. Bu sorun geçmek bilmezse bir doktora görünün.

5- Ağız ve Boğaz 

Küçük dilinizi, diğer adıyla gırtlak kapağınızı açıyor, havanın boğaz ve ağzınızdan geçerek dışarı çıkmasını sağlıyorsunuz. Öksürük boğazınızdaki sinirleri tahriş edebiliyor ki, bu durumda beyninize vagus siniriyle sinyal giderek öksürme sürecinin yeniden başlaması çok olası. Tahriş olmuş sinirleri rahatlatmak için bir kaşık bal gibi tatlı ve yapışkan bir şey yutun. Ya da ağzınıza mentollü bir boğaz pastili atın. Bu, boğazınızdaki reseptörlerin duyarsızlaşmasını sağlar.

BENZER YAZILAR