NEDEN SEVGİLİLER BİRBİRLERİNE “BEBEĞİM” DİYOR?

öpüşme aşk

Psychology Today’e göre ise şehvet, dopamin salgılanmasına yol açıyor ve bu da kişiyi sevdiği ve adeta bağımlı olduğu şeylere karşı daha da istekli hale doğru motive ediyor. Oksitosin ve vasotosin adlı nörokimyasallar ile birleştiğinde de güven, nezaket ve şefkatle sarmalanmış uzun süreli ilişkiler kurmamıza yardım ediyor.

Pozitif sözcükler, güzel duyguların yükselmesini sağlayarak, hayata karşı tutumun da daha olumlu olmasını tetikliyor. Words Can Change Your Brain kitabının yazarları Andrew Newberg ve Mark Robert Waldman, akılda tutulan pozitif bir sözcüğün, frontal lob aktivitelerini uyardığını belirtiyor. Bu bölgenin faaliyetleri ise hareketten sorumlu motor korteksin direkt olarak bağlı olduğu özel dil merkezleri de içermekte.  Mutlu, öz güvenli ve motive olduğumuz zamanlarda işleri kolaylıkla halledebiliyor oluşumuzun altında da bu gerçek yatıyor. Kendisine aşık olunan, hayran kalınan ve kendisiyle ilgilenilen kadınlar da daha fazla motive oluyor. Dahası, sadece ilişkileri için değil, kendileri için de mükemmel işler yaratıyorlar.

Newberg ve Waldman’a göre, pozitif sözcükler aynı zamanda beynin bilişsel fonksiyonlarını da etkiliyor. Bunun sonucunda da kişi kendi hakkında daha olumlu düşüncelere sahip oluyor ve etrafına da benzer bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Ayrıca çiftlerin birbirlerine “bebeğim” diye seslenmeleri de ilişkinin sağlıklı olduğunun bir göstergesi. Çünkü sağlıklı ilişkilerde, her iki taraf da diğerinin bebek olduğunu düşünebiliyor. İlişkilerde takılan lakaplar da oldukça normal. University of Washington’dan sosyoloji profesörü Pepper Schwartz, rastgele seçtiği 100.000 çiftin %76’sının birbirlerine lakap taktığını gözlemledi. Bu sözcüklerin rolü ise, çiftlerin birbirleri için ne kadar önemli olduklarını ve aralarındaki samimiyetin ne denli ileri olduğunu hatırlatması.

 

BENZER YAZILAR