Yılın ilk gününde nefesin iyileştirici gücünden faydalanmak için bu nefes egzersizlerini deneyebilirsin.
Nefesin iyileştirici gücünden faydalanmak üzere öncelikle diyafram kasının aktif olarak çalıştırılması gerekir. Bütünsel Sağlık ve Ayurveda Uzmanı Ebru Şinik, yeni yıla diyafram kasını çalıştırarak girmeni öneriyor.
- Omurga dik duracak şekilde konforlu olarak otur.
- Dizkapağı ve kalçanın aynı hizada olduğunu kontrol et, dizin kalçandan daha düşük bir seviyede ise ayağının altına bir yükselti yerleştir.
- Gözlerini nazikçe kapat. Bu aynı zamanda bir farkındalık egzersizi olduğu için 5 duyumuzdan mümkün oldukça uzaklaşarak ve tamamen içimize dönmeyi hedefliyoruz.
- Ağzını kapat ve dilinin ucunu en ön iki dişinin hemen arkasına, hafifçe üst damağa da değecek şekilde ateş noktasına getir. Bu nokta dilin ağzın içindeki doğal dinlenme noktasıdır; o yüzden dil bu noktadayken gergin değil tam aksine son derece rahat bir konumda durur.
- Hiç acele etmeden, sakince burnundan nefes alıp vermeye başla.
- Nefes alırken karnının şişerek genişlediğini hisset.
- Nefes verirken ise karnının inerek, omurgana doğru çekilme hareketini fark et.
- Nefes alıp verirken kendini asla zorlama. Bu bir nefes egzersizidir diye uzun uzun ve derin nefesler almana hiç gerek yok. Akciğerlerinin kapasitesi kadar nefes al.
- Eğer ihtiyaç duymadığın halde çok derin nefesler almaya başlarsan, beşinci nefesten sonra bedene gereğinden fazla oksijen yükleyeceğin için baş dönmeleri, kas spazmları, karıncalanmalar başlar. O yüzden akciğerlerinin ihtiyacı kadar nefesi içine çek.
- Dikkat etmen gereken en önemli nokta ise nefes verme sürecidir. Nefesi verirken, aldığınız nefesin tamamını ama tamamını boşaltmayı hedeflemelisin. O yüzden ben hep, “Aldığın nefesin tamamını yavaşça boşaltmayı araştır,” Çünkü, “Evet, artık nefesim bitti,” dediğin anda dahi, göğüs kafesiniz boyunca uzanan intercostal kasları sıkarak, bir nebze daha nefesi boşaltabildiğini deneyimlersin.
- Nefes egzersizlerinin sırrı nefes almada değil, nefes vermede saklıdır. Verdiğin nefes süresi, aldığın nefes süresinden ne kadar uzun olursa şifalanma ve dengelenme o derece hızlı ve etkili olur. Çünkü nefes alırken sempatik sinir sistemi uyarılırken, bizi şifalandıran ve iyileştiren parasempatik sinir sistemi nefesi verirken devrededir. Yani özetle bizi mutlu eden kısım nefesi vermede gizlidir.
- Bu yüzden bu egzersiz boyunca nefesi verirken, her zaman daha uzun bir sürede vermeyi araştır. Ama bunu yaparken kendini zorlama. Göreceksin, her gün bu egzersizi yaptıkça zaten nefes verme süren otomatik olarak uzamaya başlayacaktır.
- Bu egzersize en az beş dakika, ideali 10 dakika kadar devam et. Bunun için telefonunun zamanlayıcısını kullanabilirsin ama saatin alarm sesini yumuşak bir melodi veya tona ayarlamayı unutma.
- Zaman dolduğunda saat alarm verdiği gibi hemen gözlerinizi açarak ayağa kalkma. Yoksa başın dönebilir.
- Önce nefes alıp verme ritmini otonom sinir sistemine bırak ve daha sonra parmak uçları ve ellerinizi hareket ettirmeye başlayarak, gözünü açmak için hazır olduğunda aç.
- İdeal olan bu egzersizi sabah kahvaltı etmeden uygulamandır.
Kaynak: InStyle