OBEZİTE RİSKİNİZİ İKİ KATINA ÇIKARTAN BESLENME HATASI

Farkında olmadan her gün kendinizi sabote mi ediyorsunuz?

1Yemeklerinizi hızla tüketin ve nur topu gibi bir göbeğe sahip olun: Japonya’da gerçekleştirilen araştırmaya göre öğünlerinizi hızlı tüketmek kilo fazlalıklarında çok etkili olmakta.

23 araştırmanın sonuçlarını karşılaştıran araştırmacılara göre yemekleri hızlı tüketen kişiler, yavaş tüketenlere oranla iki kat daha fazla obez olma riskine sahip.

Araştırmacılara göre bu bağlantının sebepleri arasında birden fazla faktör bulunmakta.

Örneğin tokluk hissi. University of Rhode Island’da beslenme hızı ve kilo ilişkisi üzerine çalışan Dr. Kathleen Melanson’a göre yemek ağzınızda ne kadar uzun süre kalırsa ağız boşluğu ve dildeki sensörleri daha hızlı tetikleyip, beyne doygunluk hissiyatı gönderilebiliyor.

Ayrıca fiziksel olarak çiğneme hissiyatı nöronlarda histamin salınımını artırıp, “Doydum.” mesajını daha hızlı iletebiliyor.

Eğer beyin tokluk hissine ulaşırsa, yemek yeme ihtiyacınız da azalacaktır. Bu da ekstra kalorilerden kurtulmanız demek.

Yemekleri hızlı yemenin kilo alımında tek etken olduğu da düşünülmemeli. Total sonuçlar ele alındığında gene de tüketilen kalori miktarının obeziteyle ve hızlı yemekle ilişkili olduğu görünüyor.

Bu konuda daha fazla araştırmanın gerçekleştirilmesi beklenebilir fakat meselenin kan şekeri seviyeleriyle alakalı olduğu düşünülüyor.

Melanson’a göre yemekleri yavaş tükettiğinizde kan şekeri daha kontrollü bir şekilde değişir. Bu da gün boyunca iştahınızı idare etmenizi ve vücudun yakıtını nasıl kullandığını, nasıl sakladığını belirlemenizi sağlar.

Maalesef yemekleri tüketmeniz için sihirli bir zaman miktarı ya da çiğneme sayısı yok. Çünkü bunlar besinlerin niteliği ve lokma büyüklüklerinize göre değişebilir. Örneğin bir bifteği mideye indirmek, yulaf lapası yemekle aynı şey olamaz.

Yapmanız gereken şey, yemekleri mideye indirmeden yemeğin yapısını keşfetmek. Melanson’a göre yemekleri yeterince çiğnemeniz rahat ve sağlıklı bir şekilde beslenmenizi sağlayabilir.

Yemeğinizin boğazınızdan geçip, midenize doğru indiğini hissetmeden bir sonraki hamlenize geçmemeye çalışın.

“Arada 1-2 nefes almak ve kaşık-çatala sonrasında sarılmak doğru olacaktır.”

BENZER YAZILAR