OLMAZSA OLMAZ 11 KARBONHİDRAT

cikolatali-sut

5- Kasları daha hızlı toparlar

American Journal of Clinical Nutrition dergisinin dediğine göre, antrenmandan sonra alınan karbonhidrat insülin salgılamanızı sağlıyor. Bu sayede vücut, kas inşa eden anabolik (yapıcı) sürece giriyor. Ama bu sistem sadece proteinle birlikte yağ aldığınızda işliyor. Bu da Connecticut Üniversitesi’nin neden çikolatalı sütün (protein, yağ ve karbonhidrat içeriyor) en iyi toparlanma içeceği olduğu kararına vardığını gayet iyi açıklıyor.

6- Tansiyonu düşürür

Minnesota Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, etin tansiyonu yükselttiği, bitkisel besinlerin düşürdüğü sonucuna ulaştı. Bu çalışma, American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan başka bir araştırmayla da desteklendi: Tam tahıllar tek başlarına tansiyonu yüzde 19 düşürebiliyorlar. Kan basıncınızı kinoa ile yatıştırın. Bu vesileyle tavsiye edilen günlük magnezyum (damarları rahatlatıyor) miktarının da yüzde 80’ini almış olursunuz.

7- Saç dökülmesini engeller

Karbonhidratla alacağınız tüm bu enerjiden kıl köklerinizin de istifade ettiği ortaya çıktı. Philadelphia Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada iki gruptan ilkine altı ay süresince düşük karbonhidratlı, ikincisine düşük yağlı diyet yaptırıldı. İkinci grubun saç dökülme oranı ilk gruba göre yüzde 24 daha az oldu. Görünen  o ki, bir kahvaltılık gevrekte bulunabilecek besin öğelerinden mahrum kalmaları ilk grubun saçlarını tehlikeye sokmuş. 50 g mısır gevreği günlük ihtiyacınızolan folik asiti (büyümeyi tetikliyor) almanızı sağlar.

8- Dayanıklılığı arttırır

Yoğun egzersiz günlerinde düşük glisemik indeksi geçici olarak unutun. Ultra maraton koşucusu Dr. Andrew Murray, şekerli karbonhidratların bünyenize yoğun ve hızlı enerji takviyesi yapacağını söylüyor ve ekliyor: “Bir saatten uzun aktiviteler için saat başında 30 ila 60 g karbonhidrata ihtiyacınız var.” Bir muz 36 g karbonhidrat içerir.

9- Serinliği korur

Düşük karbonhidratla beslenenler hızla kilo verebilirler. Tabii eğer vücut ısılarını yönetebilirlerse. Murray, “10 g karbonhidrat bile 2,5 kaloriden azını sağlıyor (1 gram eti metabolize ederken bile daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarsınız) ve vücut ısınızı yükseltiyor” diyor. Kötü şöhretli et yerine esmer pirinç tercih edin. 180 g esmer pirinç 83 g vücut ısısını düzenleyici magnezyum içerir.

10- Sizi daha mutlu yapar

Triptofan adlı amino asit, vücudunuzun serotonin hormonunu daha çok salgılamasını ve kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlıyor. Onu da proteinden zengin yumurta, hindi ve peynirde bulabiliyorsunuz. Ancak Jones, mutluluk etkisini görmek için bunları yüksek karbonhidrat içeren besinlerle servis etmeniz gerektiğini söylüyor. Jones’un tavsiyesi ızgara hindiyi tam tahıllı makarnayla birlikte yemeniz. Karbonhidrat ilavesiyle birlikte modunuz çifte destekle yükselecek.

11- Kanserle savaşır

Protein ağırlıklı beslenme planınız sizi daha yapılı bir adama dönüştürmüş olabilir ama Annals of International Medicine’da yer alan bir değerlendirmeye göre, akciğer ve bağırsak kanseri olma riski de yaratıyor. Bu riski bertaraf etmek için kanserle savaşın ünlü aktörlerinden brokoliyi kullanın ve savaşçı özelliklerini daha da güçlendirmek için probiyotik yoğurtla eşleştirin. Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, sindirim sistemindeki faydalı bakteriler, brokoliye savaşçı özelliğini veren sülforafan adlı bileşiğin daha çok özümsenmesini sağlıyor.

BENZER YAZILAR