OMEGA-3’Ü VÜCUDA NASIL ALDIĞINIZIN BİR ÖNEMİ VAR MI?

omegaBu elzem besin düşündüğünüzden çok daha komplike.

Yakınızdaki süpermarket Omega-3 yükselten gıdalarla dolu. Bu gıda keten tohumu, chia tohumları, lahana, portakal suyu, ekmek, balık ve balık yağı takviyeleri gibi ürünlerde bulunabiliyor.

Bu çok iyi bir şey çünkü Omega-3 beyin fonksiyonlarını rahatlatıyor, kalp hastalıkları riskini azaltıyor ve iltihapları azaltmakta faydalı oluyor. Fakat Men’s Health beslenme danışmanı Dr. Mike Roussell’a göre bütün kaynaklar da eşit değil.

Omega-3 yağ asitleri iki ayrı kategoride değerlendirilebilir diyor Roussell: Balıklardan gelen EPA, DHA ve bitkilerden gelen ALA.

Balıklardan gelen Omega-3 kalp sağlığına sağladığı katkı anlamında daha sağlam kanıtlara sahip. Araştırmalar bu yağ asitlerinin kandaki yağ miktarını azaltabiliyor, iltihabı azaltıyor, ki bu da kalp hastalıklarının temeli. Roussell’a göre bu yağlar kalbinizin elektrokimyasını bile geliştirebiliyor.

Bitkilerden aldığımız Omega-3 türlerinin ise kalp sağlığı için iyi olduğu vücudun onları küçük miktarda EPA’lara dönüştürmesinden geliyor. (Balıklardan elde edilen bir yağ asidi.) Bu teoriye göre somondan alacağınız miktara eşit Omega yağı alabilmek için çok çok fazla chia tohumu yemeniz gerekiyor.

Fakat yakınlarda gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar ALA’ya hakkını teslim etmiş olmayabilir. Penn State araştırmacıları ALA’nın EPA’ya dönüştürülmenin ötesinde de faydaları olabildiğini söylüyor. Kalp hastalıklarını iltihapları temizleyerek toparlıyor olabilir. Bitkilerden gelen yağ asitlerinin, balıklardan gelenler kadar iyi olup olmadığının daha fazla araştırılması gerekiyor.

Yani balığı henüz terk etmeye gerek yok.

Roussell halen günde 1000 mg, balık kaynaklı Omega-3 yağı almayı tavsiye ediyor. “İnsanlar yeteri kadar balık tüketmiyorlar, onun için tavsiyem suplement alınması.” Keten tohumu, keten tohumu yağı, ceviz, kanola yağı, ve chia tohumları gibi gıdalar şeklinde günlük 2 ila 3 gram ALA alınmasının doğru olacağını söylüyor.

BENZER YAZILAR