Kas, kemik, iskelet ve eklemlerle vücudunu ayakta tutan omurgan, gün boyunca masa başında geçirdiğin saatler, aldığın kilolar, vücudunu yorgun düşürmen ve yaşadığın stres nedeniyle yıpranıyor.
Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu, omurga yıpranmasına bağlı oluşan kireçlenme ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Teknolojinin gelişimi, ne yazık ki hareketsiz bir iş yaşantısını da beraberinde getiriyor. Günün sekiz saatini masa başında geçiren ofis çalışanlarında, hareketsizliğe bağlı boyun, sırt ve bel ağrıları ortaya çıkıyor. Bu durum uzun süre devam ederse, kaslarda, eklemlerde ve omurgada kireçlenmeler başlar. Oluşan bu kireçlenme, daha sonra kalıcı omurilik ve sinir hasarlarına kadar gidebilir. Altı aydan uzun süren, aralıklı gelen, bacaklara veya kollara vuran ve geçmeyen ağrılar, omurgada kireçlenme ve fıtığın habercisi olabilir.
Omurgada kireçlenme, omurilik ve sinir sıkışıklığı teşhisi konan hastalarda öncelikle risk faktörleri ortadan kaldırılır. Daha sonrasında sırasıyla ilaç, istirahat ve fizik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Bu seçenekler yanıt vermezse, mikro cerrahi yöntemi ile yapılan sinir ve omuriliği rahatlatıcı operasyonlar ile başarılı ve hayat kalitesini arttırıcı sonuçlar elde edilebilir.
Omurga sağlığın için…
Hem bedensel, hem de zihinsel olarak kendine dinlenecek zaman ayır. Dengeli ve doğal beslenmeye özen göstererek ideal kilonu koru.
Mümkün olduğunca bedenen ve zihnen hareketli ol.
Sigaradan uzak dur.
Masa başında çalışıyorsan, sık sık kısa molalar ver ve masa başı egzersizleri yap.
Haftada üç gün, yaklaşık bir saat civarında yürüyüşler yap ya da yüzme gibi düşük aktiviteli sporlar tercih et. Bu tür aktivitelere istikrarlı olarak devam etmenin önemli olduğunu unutma.