Omuzlarınızdaki Lekeler Sivilce Olmayabilir

Sorunun adını yanlış koymak, tedaviyi etkisi kılabilir. 

Untitled-1

Spor salonuna düzenli olarak gitmeye başladığınızdan beri bisepsleriniz büyüyor, göbeğiniz düzleşmeye başlıyor.

Fakat antrenmanların ardından hiç de hoş olmayan fiziksel bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz: Omuzlarınızın etrafında, koltuk altlarınızın kenarlarında ya da kasıklarınızda kırmızı, küçük şişlikler oluşuyor.

Size sivilce gibi görünüyorlar. Olabilirler de.

Fakat bu can sıkıcı kırmızılıklar, miliaria ya da bilinen adı ile isilik de olabilir.

İsilik ve sivilce, birbirlerine oldukça benzerler. Fakat oluşum nedenleri farklıdır. Birisi için kullanılan tedavi yöntemi, diğeri için etkili olmayacaktır.

O yüzden, öncelikle sivilce ve isilik arasındaki farkları bilmelisiniz.

Sivilce ile isilik arasındaki fark nedir?

İlk önce benzerlikler: Sivilce ve isiliğin her ikisi de, gözenekleriniz tıkandığında ve irrite olduğunda meydana gelir.

American Academy of Dermatology üyesi Dermatolog Dr. Bruce Robinson, “Ancak, isiliğe kıyasla çok daha yaygın görünen sivilceler, bir gözeneğin yağ yolunun kir ya da ölü deri hücreleri tarafından bloke edilmesi sonucunda oluşur.” diyor.

Yolu tıkayan bakteriler irritasyona ve enflamasyona neden olarak kırmızı şişkinlikler ve hassasiyet meydana getirir.

(Siyah noktaların da bakteri ya da enflamasyon olmaksızın biriken kir ya da ölü deri hücreleri olduklarını ve de sivilce sınıfına dahil edildiklerini ekleyelim.)

Diğer taraftan, isilik, gözeneğin ter yolunun yine ter tarafından tıkanması, dolayısıyla da küçük, berrak lekeler oluşturmasıdır.

Derin tıkanmalar enflamasyona eğilimlidir ve şişkinliklerin kırmızı renk almasına yol açarlar. Enflamasyona bağlı olarak da kaşıntı ya da batma hissi oluşabilir.

Eğer araştırdığınız şeyin ne olduğunu bilirseniz, sivilce ile isilik arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır: Sivilceler, ortalarında beyaz renkli şişkin bir merkeze sahiptir ve genellikle de büyüktürler. Belirli bir bölgede 1 ya da 2 adet olarak bulunurlar

İsilikler ise küçüklerdir ve bloklar halinde bulunurlar. Ayrıca kaşıntı yaratırlar.

Egzersiz sonrası neden sivilce ya da isilik oluşur?

Egzersiz yapmak hem sivilce hem de isilik oluşumu için tetikleyicidir. Terlemeniz arttıkça, kirin ya da ölü deri hücrelerinin (ya da sadece terin) gözenekleri tıkama ihtimali de artar.

Bu yüzden, duşa girmeden ya da değiştirmeden önce terli kıyafetlerinizle uzun süre dolaşmamaya çalışın.

Nemli ya da rutubetli ortamlarda antrenman yapmak da isilik riskini arttırır. Çünkü yüksek nem oranı, terin vücuttan uçup gitmesini zorlaştırır.

Sivilce ve isilikten nasıl korunabilirsiniz?

Sivilceler ya da isilik zararlı değildir; genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden ortadan kaybolurlar. Canınızı sıkmadıkları ya da yeni bir tedavi talep etmediğiniz sürece, dermatolog ziyareti gerekli değildir,

Fakat, özellikle de hassasiyet ve kaşıntı yaratıyorlarsa, kötü görünüme yol açabilir ve sinirlerinizi bozabilirler.

Öyleyse yapmanız gereken ilk şey, her ikisinin de oluşumunu önlemek adına birkaç adım atmaktır. Antrenman boyunca belirli aralıklarla terinizi silin. Bu sayede cilt yüzeyini kirden, pislik birikiminden ya da terden kurtarmış olursunuz ve gözenekleriniz tıkanmaz.

Antrenmanınızı tamamlar tamamlamaz terli kıyafetlerden de kurtulmalısınız.

Sıcaklığın yüksek olduğu, nemli ortamlarda çalışıyorsanız, düzenli molalar verin.

Soğuk su içmek ya da esintili bir yer bulmak da soğumanız ve dolayısıyla da gözeneklerinizi tıkanmaktan korumanız için elverişli şartları yaratacaktır.

Ayrıca, egzersiz sırasında dar kıyafetler giymekten de kaçının. Bol kıyafetler terin daha kolay süzülmesini sağlayacaktır.

Sivilce ve isilik nasıl tedavi edilir?

Antrenmanların ardından vücudunuzda minik şişkinlikler oluşuyorsa,salisilik asit ya da benzoil peroksit içeren sivilce önleyici duş jelleri işinize yarayacaktır.

Etkili bir yöntem olarak %2 oranında salisilik asit ya da %5-%10 arası benzoil peroksit içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.

Fakat cildinizi irrite edebilecekleri için, öncesinde bir dermatolog görüşü almanız mantıklı olacak.

İsilik için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Eğer kaşıntıya yol açıyorlarsa, kaşıntı önleyici krem ya da losyonlardan yararlanabilirsiniz.

Bu sayede cildinizi rahatlatırsınız.

Acı ya da şişme oluşuyorsa, hem sivilce hem de isilik için doktorunuzla görüşün. Bunlar, enfeksiyon belirtileri olabilir.

BENZER YAZILAR