Otizmli Çocuklara Umut Maratonu

Vodafone 40. İstanbul Maratonu için geri sayım başladı! 11 Kasım 2018 Pazar Günü 40. Kez gerçekleşecek, Türkiye’de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından Vodafone 40. İstanbul Maratonu’nda Tohum Otizm Vakfı için koşarak otizmli çocukların eğitimine katkı sağlayabilirsiniz.

Dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan Vodafone 40. İstanbul Maratonu, bu yıl 11 Kasım Pazar günü start alacak! 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde gerçekleşecek olan maraton koşusu 42K, 15K, 10K ve Halk Koşusu olmak üzere 4 farklı kategoride düzenlenecek. Tohum Otizm Vakfı, her seviye için farklı parkurların bulunduğu Vodafone 40. İstanbul Maratonu’nda; otizme dikkat çekmek ve Tohum Otizm Vakfı’nda okuyan otizmli çocuklara eğitim desteği sağlamak için gönüllü koşucularıyla yer alacak. Farklı firmaları temsil eden gönüllü koşucular 11 Kasım Pazar günü, koşarak veya yürüyerek, adımlarını otizmli çocuklar için atacak, maratonun öncesinde ve sonrasında, toplamda 1 ay süresince sosyal çevresinden topladığı bağışlarla otizmli çocukların eğitimine katkı sağlayacak.

Otizmin bilinen tek tedavisinin erken tanı ile yoğun ve sürekli eğitim olduğuna dikkat çeken Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer:

Bugün dünyada her 68 çocuktan 1’i otizm riski ile dünyaya geliyor. Bu rakam her yıl artış eğilimi gösteriyor. Vodafone 40. İstanbul Maratonu’nda koşarak hem otizm konusunda farkındalık yaratabilir hem de otizmli çocuklarımızın eğitimi için bağış toplayabilirsiniz. Tüm sporseverleri Vodafone İstanbul Maratonu’nda yanımızda olmaya davet ediyoruz.

Otizmin bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli, özel eğitim!

Doğuştan gelen ve yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel farklılık olan otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.

Bunları Biliyor musunuz?

  • Otizmin tek tedavisinin erkentanı ile yoğun, sürekli eğitim olduğunu biliyor musunuz?
  • Günümüzde her 68 çocuktan 1’inin otizm riski ile dünyaya geldiğini ve otizmin görülme sıklığının çok büyük bir hızla arttığını biliyor musunuz?
  • Dünyada her 20 dakikada 1 çocuğun otizm tanısı aldığını biliyor musunuz?
  • Otizmin erkek çocuklarda, kızlardan 4 kat fazlaoranda görüldüğünü biliyor musunuz?
  • Ülkemizde 0-18 yaş grubundaki 352.000 otizmli çocuk ve gencimizden sadece 30.050’sinin eğitime erişebildiğini biliyor musunuz?
  • İsmi söylendiğinde bakmamak, göz kontağı kurmamak, bazı objelere aşırı ilgi duymak, örneğin çamaşır makinesini saatlerce izlemek gibi belirtileri olduğunu biliyor musunuz?

BENZER YAZILAR