Eğer ofiste gün boyu bilgisayar karşısında çalışıyor, ardından eve araba ile dönüyor ve televizyon izlemeye koyuluyorsan, Tip 2 diyabet riski altında olabileceğini bilmelisin. Araştırmada yer alan Tip 2 diyabet hastalarının ise diğerlerine oranla daha fazla sigara içtikleri ve vücut kitle indekslerinin daha yüksek olduğu tespit edildi.
Konu üzerine daha önce yapılan araştırmalar ise, oturma eyleminin Tip 2 diyabet haricinde kardiyovasküler problemlere, kansere ve başka kronik rahatsızlıklara yol açtığı kanıtlanmıştı. Fiziksel açıdan aktif olmamak ise, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ölüm riski faktörleri arasında 4. sırada yer alıyor.
Peki oturma süresini kısaltmak için ne yapılabilir?
Oldukça basit yöntemler var. Uzmanlar, öncelikle ne kadar süreyi oturarak geçirdiğinin farkına varmanın işe yarayacağını söylüyorlar. Kendine saat başı birkaç dakikalığına ayağa kalkmak gibi bir hedef belirleyebilir, hatta bu konuda teknolojinin imkanlarından da faydalanabilirsin. Ofiste ise ayakta da çalışabilecek şekilde bir düzen değişikliğine gidebilirsin. Eve geldiğinde televizyonun başına geçiyorsan, en azından reklam aralarında dolaşmayı seçebilirsin. Ne yaparsan yap, ama asla hareketsiz bir şekilde sürekli olarak oturmayı seçme. Hareket ettikçe vücudun sana fazlasıyla teşekkür edecek.