Belirli besinlerin, beslenme planından çıkarılması ile tümörlerin büyümesi durdurulabilir.
Yedikleriniz, sağlığınız üzerinde büyük etkiye sahip. Bu açıdan bakacak olursak, gıda açısından zengin bir beslenme planının da depresyondan kalp hastalığına kadar birçok riski ortadan kaldırabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Benzer bir etki, kanser için de geçerli. Zira beslenmenize bağlı olarak kanser riskiniz artabilir. Ancak kanser ve beslenme arasındaki ilişkiye dair tartışma, sadece bu yön ile açıklanamaz. Çünkü beslenme planınızın kanser hücrelerinin büyümesi ya da büyümenin durdurulması üzerinde etkisi olabileceğine dair görüş ayrılıkları bulunmakta.
Şimdilerde ise yeni bir araştırma, kanserli hücrelerin büyümesinin beslenme yolu ile önlenebileceği iddiasına destek çıkıyor. Nature‘da yayımlanan araştırmanın iddiasına göre, belirli amino asitlerin beslenme planı dışında tutulması ile tümor gelişimi yavaşlatılabilir.
Lenf ve bağırsak kanseri bulunan fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, protein yapı taşlarından iki önemsiz amino asit olan glisin ve serinin beslenme planından çıkarılması ile birlikte kanser büyümesinde yavaşlama gerçekleştiği, hayatta kalma şansının ise arttığı gözlemlendi.
Dahası, bahsi geçen amino asitlerin çıkarılması ile birlikte, bazı kanser hücrelerinin reaktif oksijen türlerine karşı daha duyarlı hale geldikleri anlaşıldı. Zira hücrelerde bulunan bu spesifik kimyasallar, kemoterapi ve radyasyon tedavisi ile birlikte artmaktaydı. Yani, serin ve glisinin kesilmesi, kanser tedavisinin daha etkili olmasını sağlıyordu.
Çalışmanın sonuçları umut verici olsa da etkilerin sadece farelerde gözlemlendiğini, yani, benzer bir etkinin insanlarda da yaşanıp yaşanmayacağının belirsizliğini koruduğunun not edilmesinde fayda var.
Bir önemli not daha: Bu bilgilerden yola çıkarak, kanser hastalarının beslenme planlarından proteini çıkartmaları gerektiği sonucuna sakın varmayın. Zira protein, genel olarak sağlığınız için olmazsa olmazdır.