Eğer öyle olduğuna dair düşüncelerin varsa, yazının devamını oku…
Olası dünyaların en güzelinde yaşasaydın, herhalde her şeyin kontrolü sende olurdu. Trafiği siler atar, asla işe gitmez, bir dediğini iki etmeyen bir de sevgilin olurdu. Ne yazık ki işler öyle yürümüyor. Çoğumuz da bu durumun farkındayız. Fakat bazıları bunun farkında değil.
Partnerinin mesajlarına dönmediğin zaman sana bozuluyor ve sana ulaşmak için çabalıyorsa, bu durum elbette anlaşılabilir. Fakat sana karşı tutumu aşırı hükmedici ve denetleyici bir noktadaysa, bu durum daha büyük bir problemin habercisi olabilir.
Kontrol delileri neden kontrolden çıkar?
İlişkiler üzerine uzmanlaşmış Psikolog Brandy Engler’a göre, kontrol sorunları genellikle yüzüstü bırakılmış ya da aldatılmış bir kişinin derinlerde yatan güvensizlik sorunundan kaynaklanır. Bu kişiler güvenlik ve güvenme eksikliği yaşadıkları için, bu sorunlarını partnerlerine de yansıtırlar.
Fakat denetimci davranışların çeşitlilik gösterdiğini belirtmek lazım. Bu sorun hafif bir güvensizlik halinden kaynaklanabileceği gibi, sınır kişilik bozukluğu gibi daha ciddi bir sorundan da kaynaklanabilir.
Söz konusu çeşitliliğin en alt seviyesinde ise, kontrol deliliği kendisini bunaltıcı hareketlerle dışavurabilir. Bu hareketler arasında partnerinin telefonunu ya da bilgisayarını kurcalaması, sürekli nerede olduğunu öğrenmek istemesi, arkadaşların, iş arkadaşların hatta aile bireylerin hakkında şüpheli davranışlarda bulunması sayılabilir. Fakat daha ciddi seviyelerde, iş taviz boyutlarına da varabilir.
Nasıl bir şey?
Kontrol sorunu yaşayan kişiler ilgi çekme çabasında ya da otoriter bir şekilde iletişim kurma çabasında olabilirler. Seninle her saniye iletişime geçebilme ve kişisel bilgilerini bilme hakkına sahipmiş gibi davranırlar. Soğuk davrandığında ya da telefonunu kurcalamasına izin vermediğinde de sinirlenebilirler. Kontrol deliliği kendisini öfke ile açığa çıkardığında ise durum çok daha dramatik bir hal alabilir.
Kontrol delisi bazı erkekler ihtiraslı olabilir ve tüm dikkatlerini partnerlerinin üzerinde yoğunlaştırabilirler. Bu durum ilk başlarda kendini iyi hissetmeni sağlayabilir. Fakat yavaş yavaş onun yardıma muhtaç ve talepkar birisi olduğunu hissetmeye başladığında, daha fazla dikkat çekmek isteyebilir ve senin üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanın yollarını arayabilirler. Bu duruma boyun eğmedin zaman işler duygusal aşağılamaya, daha kötüsü kendisine ya da sana fiziksel zarar vermeye kadar ilerleyebilir.
Sonraki adım
Eğer partnerin önceki ilişkilerine kıyasla daha muhtaç birisi gibi duruyorsa, güvensizlik problemi ile başı dertte olabilir. Bu sorunun çözüm yolu ise terapiden geçiyor. Fakat her ne yaparsan yap asla sana güvenmiyorsa, durum daha derin de olabilir. Bu, senin tek başına iyileştirebileceğin bir durum asla değil.
Eğer partnerin tam bir kontrol delisi ise, taleplerine boyun eğme. Telefonunu ya da bilgisayarını kurcalamasına müsaade etme. Aynısını ailenle ya da arkadaşlarınla görüşmene karışıyorsa da yap. Doğru olmadığına inandığın hiçbir şeyi yapma.
Bu davranışlarının arkasında güvensizlik sorununun yattığına inanıyorsan, bunun senin hatan olmadığını bil ve onu terapiye yönlendir. Eğer terapiyi kabul ederse, işlerin iyi yolda ilerleyebileceğini düşünebilirsin. Terapi fikrine karşı çıkması durumunda ise durumu enine boyuna değerlendirmeli ve hayatına bu sorunla devam edip edemeyeceğine karar vermelisin.