Postürünüzü Analiz Edin

Ekrana ya da kitaba bakmak için sürekli boynunuzu büküyor musunuz? Kamburluk belirtileriniz mi var? İlkokul öğretmeniniz bugün sizi görseydi “Dik otur çocuğum” der miydi?

Evet yanıtı verdiyseniz yalnız değilsiniz. Birçoğumuz boynumuzu öne doğru eğmeye ve omuzlarımızı öne yuvarlayıp kamburumuzu çıkarmaya eğilimliyiz. Ayaktayken veya koşarken yaptığımız hatalar da var. Koşucuların genellikle quadriseps kasları güçlüdür ancak hamstring ve kalça kasları zayıftır. Bu dengesizlik pelvisin öne doğru kaymasına neden olur ve poponuzu dışarıda gösterir.

Duruşunuz bozuksa bu durum koşu performansınıza da yansır. Oysa düzgün bir postür; maraton koşarken ya da ayakta dururken kalça ve oblik gibi büyük kaslarınızın gücünü maksimize eder. Bu da akciğer dâhil birçok organınızın daha iyi çalışmasını sağlar. Dik durmak diyaframınızı açarak daha kolay nefes almanıza yardımcı olur.

Duruş bozukluğunun nedenlerinden biri merkez bölgenin zayıf olmasıdır. “Ama plank yapıyorum” dediğinizi duyar gibiyiz. Maalesef sadece karın ve kalça kaslarını hedef almanız yeterli değil. Fizyoterapist Charlie Merrill, gövdede yer alan tüm kasları “merkez bölge” olarak nitelendiriyor. Foundation Training adlı antrenman programının yaratıcısı olan antrenör Eric Goodman ise merkez bölgesini şöyle tanımlıyor: “Pelvis bölgesine bağlanan altındaki ve üstündeki tüm kaslar.”

Peki duruşunuzu düzeltmek için ne yapmalısınız? Zayıf hamstringler veya gergin kalça fleksörler gibi alt vücut kasları ile gergin bir göğüs ve zayıf bir orta sırt gibi üst vücut kaslarını çalıştırmanız gerekiyor. Şimdi vereceğimiz 9 kilit egzersizle çelik gibi bir merkez bölgesine kavuşarak; daha sağlıklı ve etkili bir şekilde oturun, ayakta durun ve koşun.

BENZER YAZILAR