PROBİYOTİK MUCİZESİ

Probiyotikler işe yarıyor mu?

Evet, ama nasıl kullanmanız gerektiğini biliyorsanız. işte PROBİYOTİK rehberiniz…

Probiyotiklere Giriş dersi

Nedir?

Sağlığınıza faydalı, doğal yoldan oluşan mikro organizmalardır. Besinlere, özellikle de yoğurda eklenirler.

Araştırmalar ne diyor?

Bazı probiyotikler soğuk algınlığı gibi sorunlara karşı savaşmanıza yardım eder. Ancak tabağınızdakiler her zaman onlar olmayabilir.

Kaynak: Mikrobiyoloji uzmanı ABD’li Dr. Ellen Sanders

Adım 1: İsimleri bilin

Yandaki üç daireye iyi bakın. Bunlar bir probiyotiğin adında bulunan üç öğeyi gösterir. Çoğu şirket bir suşun (asıl faydayı sağlayan probiyotik bakteri) sadece cinsini ve türünü listeler. Bu tıpkı bir mönüye sadece ‘balık’ yazıp hangi balık olduğunu söylememeye benzer. Yeteri kadar bilgi alamazsanız faydalarını da bilemezsiniz.

Hamleniz: Probiyotiklerinin tam ismini veren ürünleri seçin. Zaten probiyotiklerin faydaları hakkında çok fazla araştırma ortada olduğu için gıda şirketleri içerdikleri suşu vurgulamayı tercih ediyor.

Özellikle yoğurtlara eklenen lactobacillus rhamnosus HN001 adlı probiyotik kültürünün parçalarına ayrışmış hali şöyle:

Adım 2: Klasik olanları önemsemeyin

Örneğin; sütün yoğurda dönüşmesine yardımcı oluyor.

Hamleniz: Sadece L. bulgaricus ve S. thermophilus kültürlerini listeleyen ürünler gözünüzü boyamasın. Bunlar laktozu sindirmeye yardımcı olsalar da genelde sadece yoğurt yapmayı sağlarlar. Oysaki probiyotik olmanın şartı, sağlığınıza fayda sağlamaktır. Bazı markalar bu suşu probiyotik olarak sunar. Aslında sadece tat vermesi için kullanılır.

Adım 3: Araştırmaları inceleyin

Örneğin bifidobacterium lactis DN-173010 kültürü sadece onu geliştiren ve patentini alan marka olan Danone Activia’da bulunur. Bu, probiyotikler konusunda sıklıkla yaşanan bir durum. Çoğu probiyotik suşu öncelikle onu geliştiren firmalar tarafından araştırılıp geliştirilir. Sonrasında şirketler bu faydaların tanıtımını yapar.

Hamleniz: Etiketlerde ‘klinik olarak kanıtlanmıştır’ ya da ‘bilimsel olarak kanıtlanmıştır’ gibi kesin açıklamalar arayın.

Adım 4: Etiketi dikkatli okuyun

Evet, probiyotikler hakkında hâlâ soru işaretleri var ancak bunlar sizi iyi bir protein ve kalsiyum kaynağı olan yoğurt yemekten alıkoymasın. Elbette ki probiyotiklerin sağlığınıza yararı var. Probiyotik takviyelerindeyse (yani kapsül halinde satılanlar) durum biraz karışık: Çoğunun faydası henüz ispatlanamadı. Satın alırken probiyotiklerin tam ismini ve her bir suşun faydaları üzerine yapılan araştırmaların belirtildiği ürünleri seçin.

BENZER YAZILAR