PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Prostat hastalıkları ve prostat kanseri konusunda bilinmesi gerekenleri Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Faruk Yencilek’e sorduk.

Başhekimliğin yanı sıra Üroloji Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Faruk Yencilek, 40 yaş üzerindeki tüm erkekleri uyarıyor: Hiçbir sorun yaşamasanız bile senede bir kontrol yaptırmanız hayat kurtarıcı olacaktır!

 

YANLIŞ: ÇOK SIK İDRARA ÇIKAN BİRİ PROSTAT OLMUŞTUR!

DOĞRU: İyi ya da kötü huylu prostat büyümesi olan hastada şikâyetlerin temel nedeni prostatın büyümesi nedeniyle idrar torbası ve idrar yolunun etkilenmesidir. Hasta bu nedenle işeme ile ilgili çeşitli sıkıntılar çeker. Sık idrara
çıkmak prostat hastalıklarında görülebilir ancak sık idrara çıkmanın tek nedeni prostat değil. Prostat dışı başka hastalıklarda da sık idrara çıkma görülebilir.

YANLIŞ: SIK CİNSELLİK PROSTAT KANSERİ YAPAR!
DOĞRU: Aksine cinsel yaşamın aktif olması ve haftada en az bir-iki kez cinsel birleşme yaşanması, bireyi prostat hastalıklarına karşı koruyabilir. Ancak çok partner değiştirenlerde cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve kronik prostat sorunlarına neden olabilir.

 

YANLIŞ: BİYOPSİ KANSERİN VÜCUDA YAYILMASINA NEDEN OLUR!
DOĞRU: Prostat kanserinin teşhisi kesin olarak biyopsi ile konulabilmektedir. Dünyada yaygın olarak uygulanan bu biyopsilerin incelemelerinde hiçbir şekilde vücuda yayıldığına dair bir bulgu saptanmamıştır.

YANLIŞ: PROSTAT BİYOPSİ İŞLEMİ CİNSEL YAŞANTIMI ETKİLER!
DOĞRU: Biyopsiyi takip eden bir – iki günlük süreçte meninin hafif kanlı gelebilmesi dışında cinselliği etkileyen hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

YANLIŞ: PROSTAT AMELİYATI ERKEKLİĞİN BİTMESİNE NEDEN OLUR!
DOĞRU: Özellikle iyi huylu prostat büyümesi nedeni ile yapılan ameliyatlarda, gelişen teknolojiler sayesinde cinsel sorunlar yaşanmamaktadır. Ayrıca prostat kanseri nedeniyle yapılan ameliyatlarda, erken evre hastalıkta sınırlar korunarak hastaların ereksiyonu (penis sertleşmesi) çok büyük çoğunlukla etkilenmemektedir.

YANLIŞ: İYİ HUYLU BÜYÜME NEDENİYLE YAPILAN PROSTAT AMELİYATI PROSTAT KANSERİNDEN KORUR!
DOĞRU: Benzetme yapmak gerekirse prostatın tıkanıklık yapan iç bölgesini portakala benzetmek mümkündür. Kanser olmayan prostat büyümeleri için yapılan ameliyatlarda portakalın içi iyi huylu büyüme nedeniyle çıkartılır. Oysaki prostat kanseri, dışındaki kabuk kısmından gelişir. Prostat ameliyatı geçirenlerde “ileride prostat kanseri olmaz” diye bir kural yoktur ve yıllık kanser taramalarının yapılması gerekir.

YANLIŞ: PSA PROSTAT KAN TESTİNİN YÜKSEK OLMASI KANSER OLDUĞUNU GÖSTERİR!
DOĞRU: PSA prostat bezinin ürettiği bir maddedir ve temel fonksiyonu üreme ile ilgilidir. Kanser taramasında kullanılmasına rağmen prostat iltihabı, yaşa bağlı olarak iyi huylu büyümelerde de artabilmektedir. PSA kansere özgü
değildir. Bu nedenle PSA’sı yüksek olan hastalarda klinik şüphe varsa mutlaka biyopsi yapılması gerekir.

YANLIŞ: AMELİYAT EDİLİRSE PROSTAT KANSERİ VÜCUDA YAYILIR!
DOĞRU: Yanlış bilinen “bıçak değerse kanser yayılır” inanışı, tedavi olabilecek birçok hastanın ameliyattan kaçarak, hastalığı tedavi edilemez hale getirmesine neden olabilmektedir. Prostat kanseri erken evrede yani prostatın
dışına yayılmadığı dönemde yakalandığında, tedavi edilerek hastalıksız yaşamak mümkündür. Cerrahi yöntem hem dünyada hem de ülkemizde bu hastalıkların tedavisinde uygulanan yöntemdir.

 

 

BENZER YAZILAR