Protein Diyetleri

protein-diet2

Vücudun Yapı Taşı Protein

Yiyeceklerle birlikte alınan proteinler, vücutta kullanımına göre üçe ayrılıyor: İyi kaliteli proteinler (et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri), düşük kaliteli proteinler (tahıl ve kuru baklagiller), örnek kaliteli proteinler (yumurta ve anne sütü).

Proteinler vücudun hayati faaliyetlerinde işlev görüyor. Büyüme, gelişme, yıpranan hücrelerin onarımı ve yenilenmesi için gerekli. Ayrıca besin öğelerinin vücutta kullanılmasında da görevli olan enzim ve hormonların yapısını oluşturuyorlar. Bağışıklık sisteminin kontrolü için de onlara ihtiyacımız var.

İşte bu nedenle insanların yaş, cinsiyet, boy, kilo, fiziksel aktivite ve sağlık durumuna göre protein ihtiyacı farklı oluyor. Ancak ağır antrenman yapan, hamile, emziren ve büyüme çağındakiler haricinde, insanların protein ihtiyacı arasında uçurumlar yok. Bu nedenle vücudun kas kitlesini arttırdığı ve zayıflattığı düşüncesiyle; “ne kadar çok protein o kadar sağlık” inancıyla fazla protein almak gerekmiyor.
Hatta yüksek protein kaynağı gıdalar çoğu zaman doymuş yağlardan da zengin olabildiğinden, damar sağlığı için risk oluşturuyor. Tereyağı, tam yağlı peynir, süt, krema ve yağlı etler, günlük alınması önerilen doymuş yağ limitini aşan gıdalar. Bu nedenle yağsız süt ürünleri, balık, yağsız et, baklagiller, yağlı tohumlar, yumurta akı, genetiği ile oynanmamış soya ürünleri daha sağlıklı protein alternatifleri.

BENZER YAZILAR