NEDİR?
PRP tedavisi, hasar gören tendon veya eklemdeki iyileşme sürecini tetiklemek için sakatlanan koşucunun kendi kanını kullanıyor. Hastanın kolundan az miktarda kan alınıp santrifüj cihazında döndürülüyor. Washington Üniversitesi’nden spor hekimi Jonathan Drezner, “Bu işlemle kandaki platelet, doğal büyüme faktörleri ve iyileştirici proteinleri içeren plazma ayrıştırılıyor. PRP hasarlı bölgeye enjekte edilerek kas, tendon ve kıkırdağın yenilenmesi tetiklenerek hızlandırılıyor” diyor.
NEYİ TEDAVİ EDER?
Genellikle hamstring ya da Aşil tendonu problemleri gibi kronik ve devam eden sakatlıkların tedavisinde tercih ediliyor. Drezner, tendon dejenerasyonu ne kadar kötüyse PRP tekniğinin de o kadar işe yarayacağını söylüyor. Ama önce konvansiyonel yöntemler uygulanmalı: buz, istirahat, fizik tedavi. Bunlarda başarılı olmadığında PRP hayatınızı değiştirecek bir çözüm sunabilir.
NE KADAR ETKİLİ?
Current Pharmaceutical Biotechnology dergisinde yer alan ve PRP’yi değerlendiren bir analiz, diğer tedavi yöntemlerinin aksine PRP’nin bağ dokuları iyileştirme konusunda başarılı olduğu sonucuna varıyor. Ancak bu alanda yapılan çalışmaların karmaşık sonuçlara vardığını da söylemek gerekiyor. Drezner Washington Üniversitesi Sporcu Sağlığı Merkezi’nde 300 sporcuya PRP tekniğinin uygulandığını ve başarı yüzdesinin yüzde 60 ila 70 olduğunu söylüyor.