Reddedilmek. Bu kelimeyi duymak bile bizi ürkütüyor ve özgüvenimizi baltalayan geçmiş deneyimlerimizi hatırlatıyor.
Reddedilmek seni nasıl etkiliyor?
Gidecekleri yere seni çağırmayan arkadaşların, kabul edilmediğin o şahane iş, bir anda ortadan kaybolan erkek arkadaşın ve daha niceleri… Hepimizin mutlaka birileri yüzünden canı yanmıştır. Ve kelimenin gerçek anlamıyla acı çekmişizdir. Çünkü sosyal hayal kırıklıkları beynin fiziksel acıyla bağlantılı kısmını aktive ediyor. Ama reddedilme korkusuyla yaşamaya devam ettiğin müddetçe, istediklerini de elde edemiyorsun. Ancak güzel bir haberimiz var: Reddedilmek, seni zorluklara karşı daha dayanıklı kılıyor. Reddedilmenin gücüyle –evet doğru duydun– toparlanman için sana birkaç ufak tüyomuz var. Sonunda daha güçlü, daha bilge bir kadın olacağından emin olabilirsin.
BEKLENTİYE GİRME
Yeni tanıştığın erkeğin beyaz atlı prensin olup olamayacağını düşünmek yerine, sohbetin tadını çıkarmaya ve anı yaşamaya bak. Blog veya YouTube kanalı açmak gibi yaratıcı bir projen mi var? Hiçbir beklentiye girmeden başla gitsin! Başkalarının onayını kazanmak için strese girmek yerine sadece işi yapmanın keyfine varırsan, üzerindeki baskıdan da kurtulmuş olursun. Ve aslında en önemlisi olan kendi görüşlerine güvenmeye başlarsın.
SONUCU BENİMSE
Önemli bir projede fikirlerin ters tepince veya çok istediğin bir iş görüşmesi kötü geçince hemen ümitsizliğe kapılma, çünkü ilerleyen zamanlarda bunun aslında senin için en iyi seçenek olmadığını görebilirsin. Reddedilmeyi bir rehber olarak ele aldığında, aslında sana neyin uygun olduğunu daha iyi anlayabilir, bir sonraki hedefini buna göre şekillendirebilirsin.
BAKIŞ AÇINI DEĞİŞTİR
Reddedilmek bazen yıkıcı olur çünkü bizim için en iyisi olduğunu sandığımız şeye odaklanırız. Bir dahaki sefere birisi seni sosyal veya iş hayatında reddettiğinde, “Şimdi başka seçeneklere açığım” diye düşün. Yavaş yavaş başına iyi şeyler geldiğini göreceksin. Kafanda ilham verici fikirler belirmeye başlayacak. Bu tavrı alışkanlık hâline getirirsen, aslında eskiden göremediğin fırsatları görmeye başlarsın.
OLUMLAMA YAP
Bir konuyla ilgili kafanda felaket senaryolarını kurmaktan vazgeç. Onun yerine şunu dene: Sessiz bir yere otur, gözlerini kapat ve her şeyin istediğin gibi yürüdüğünü tüm detaylarıyla hayal et. Örneğin bir sunum yapacaksan, kendine güven içerisinde mükemmel bir konuşma yaptığını ve iş arkadaşlarının fikirlerinden çok etkilendiğini düşün. Verdiği heyecanı ve mutluluğu gerçekten yaşamışsın gibi hisset.