REGL DÖNEMİNDE EGZERSİZ

regl

Periyodun Gücü Adına!

Buradaki ironi aslında şu: Regl döneminde (ve sonraki hafta) vücudun neredeyse bir erkeğin vücudu gibidir. Menstürasyonun atletik performans üzerine etkilerini araştıran, Stanford Üniversitesi’nden Egzersiz Fizyolojisti Stacy Sims, “Bu döngü süresince kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron vücudunda en düşük seviyededir, bu da seni metabolik açıdan biraz erkeksi yapar” diyor.

Araştırmaya kişisel merakından dolayı başlayan (ilk olarak triatlon sırasında hormonlarının performansına etkisinden şüphelenen) Sims, “Hormonal değişiklikler hemen göze çarpmaz ama egzersiz boyunca çok daha enerjik hissetmene yeter” diyor. Kendisi yaptığı araştırmalarda düşük kadınlık hormonu seviyesinin daha hızlı toparlanma ve daha yüksek acı toleransı sağladığını görmüş. Neden mi? Sims, “Muhtemel teori şu ki, bu dönemde vücudun olası bir hamileliğe hazırlanmakla meşgul değildir; rahatlama moduna geçiş yapmıştır. Böylece diğer sistemlerin ideal bir şekilde çalışır” diyor.

Kramplardan sıcak su torbasıyla kurtulmaya çalışıyor olduğunu düşünelim. Bu durumdayken bile kendini yataktan bir kez kaldırıp spor salonuna gittiğinde, egzersiz sırasında süper hissettiğini göreceksin. Rahatlıkla ileri seviye bir yoga dersine girebilir ya da koşu bandındaki eğimi arttırabilirsin. Los Angeles’daki Bauerfeind Performans Merkezi’nden Fizik Tedavi Uzmanı Trina Rowe, “Egzersiz, kendini rahatsız hissetmene neden olan krampları ve bel ağrılarını rahatlatabilir” diyor. Ayrıca olası tatlı krizlerinin sana aldırdığı kalorileri de yakmış olursun.

BENZER YAZILAR