SAÇ VE SAÇ DERİSİ SORUNLARI

Saçlarımızın altına gizlenmiş olan saç derisi, ne yazık ki fazla ilgiye mazhar olamaz. Ama onun buna ihtiyacı var! New York’taki Philip Kingsley Saç Kliniği’nden Elizabeth Cunnane Phillips, sağlıklı saçlar için sağlıklı bir saç derisine ihtiyacın olduğunu çünkü saçı güçlü ve parlak yapan foliküllerin saç derisinde bulunduğunu söylüyor. Uzmanlar saç derisi bakımı ihmal edilirse saçların cansızlaşıp güçsüzleşeceği, hatta döküleceği uyarısında bulunuyor. Saç derisi sağlığı için en etkili şampuanları seçtik…

Sorun: Gümüş renginde kepek oluşumu, kızıl saç derisi parçaları
Teşhis: Enflamatuvar bir hastalık olan sedef, yirmili yaşlarda ya da otuzlu yaşların başında meydana gelebilir.
Sebep: Tamamen genetiktir. Cunnane Phillips, aşırı stresin de bu hastalığı tetiklediğini belirtiyor.
Çözüm: Sedefin kesin tedavisi maalesef yoktur ama kontrol altına alınabilir. Cunnane Phillips, haftada üç kez içeriğinde mantar önleyici “pirokton olamin” maddesi bulunan bir şampuan kullanarak kaşıntı ve soyulmayı giderebileceğini söylüyor. Phyto Phytheol Intense Anti-Dandruff Scalp Treatment Shampoo kullanabilirsin. Eğer devam ederse dermatoloğunla konuş. Sana içeriğinde kömür katranı bulunan bir ürün önerebilir. Kömür katranı saç derisindeki kızarma ve soyulmayı gideriyor.

Sorun: Saç derisinde beyaz kabarcıklar<p>
Teşhis: Saç foliküllerinde oluşan bakteriyel bir enflamasyon olan “folikülit”
Sebep: Egzersiz yaparken bere takarsan, içeride hapsolan ter, yağ ve bakteriler, saç foliküllerini tıkayıp minik kabarcıkların oluşmasına sebep olabilir. (Egzama ve akneden şikâyetçi olanlar bu durumla daha sık karşılaşır.) Eğer hemen tedavi edilmezse, foliküller daha büyük zarar görür ve saçlar dökülür.
Çözüm: Her egzersiz sonrası, çay ağacı özü içeren bir şampuanla saçlarını yıkamalısın. Cunnane Phillips, doğal antibakteriyel özellikli çay ağacının enflamasyon geçirmiş saç derisini rahatlattığını söylüyor. Organix Çay Ağacı & Nane Hacim Şampuanı kullanabilirsin. Tüm saç derisini kaplayan durumlarda ise, dermatoloğun steroid merhemi kullanmanı önerebilir.

Sorun: Yağlı saç dipleri ve cansız saçlarda beyazımsı sarı kepekler
Teşhis: Yağlı saç derisi
Sebep:Bazı insanların saç derisi doğal olarak fazla yağlı olur ve aşırı stres, sorunu daha da ciddileştirebilir. Yağ bakterilerle birleşince kepeklenme görülür, saç derisinden düşen kepekler cansız saçlara yapışır. Fazla tuzlu, yağlı ve tatlı yiyecekler saç derisinin pH seviyesini yükseltince, ortam bakterilerin üremesi için çok elverişli hâle gelir.
Çözüm:Bitki ekstratları yerine, saç köküne direkt etki yapan organik bitki hidrosolleriyle hazırlanmış Organicum Yağlı Saçlar İçin Şampuan kullanabilirsin. Saç derine haftada bir kez bakım yapmalısın: Şampuanı bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırıp uygula ve sonra da durula. Ardından 240 ml suyu aynı miktarda elma sirkesi ile karıştır, içine üç damla lavanta yağı damlat ve kafandan aşağı dök. Shamban, bu işlemin saç derisinin pH seviyesini düşüreceğini, bakterilerin oluşumuna elverişli hâlini kaybeden saç derisinde kepeklenmenin son bulacağını belirtiyor.

Sorun: Kaşıntı, saçta ve omuzlarda kepekler<p>
Teşhis: Kuru saç derisi
Sebep: Soğuk hava ve aşırı ısıtılmış iç mekânlar, saç derisinin iyice kurumasına sebep olur. Cunnane Phillips, kurumuş saç derisinin aynen kuru cilt gibi pul pul olacağını söylüyor. Kullandığın şampuanın da buna katkısı olabilir. Saydam renkli jelimsi şampuanların içeriğinde fazla besleyici yağ bulunmaz.
Çözüm: Beverly Hillsli Uzman Dermatolog Ava Shamban, saçlarına haftada bir kez sıcak yağ bakımı yapmanı öneriyor. Aveda Dry Remedy Nemlendirici Şampuan ile yıkadığın saçlarını havlu ile kurula. Ardından 60 ml jojoba yağını 20 saniye boyunca mikrodalga fırında ısıtıp, bir parça pamuk yardımı ile saç derine uygula. Ecodab Jojoba Yağ kullanabilirsin. Saçını havluyla sarıp 20 dakika boyunca bekle. Sonra her zamanki gibi şampuan ve saç kremini uygulayıp yıka ve durula.

 

BENZER YAZILAR