Sağlığınız için bilmeniz gerekenleri sizin için paylaşıyoruz. Bu önerilere kulak verin.
Günde en az 7 saat uyku
Çünkü sonbahara has o kırgınlık ve yorgunluktan mustarip olanların daha kolay hastalandığı kanıtlanmış. Vücut savaşabilmek için dinlenmeye mecburdur ve bunu da en iyi uykuyla yerine getirebilir. Gece uykusu ayrıca zihni de dinlendireceği için hayatın olumsuzluklarına karşı daha fazla direnebilirsiniz.
Bolca su için
Yaz bitti diye belki eskisi kadar susamıyorsunuz. Olabilir. Ancak sonbaharda yaz aylarındaki kadar su içmeye özen gösterin. Çünkü su içtikçe lenf sıvısı üretimi artar. Lenf sıvısı da akyuvarları ve bağışıklık sistemini güçlendiren hücreleri vücuttaki organlara taşır. Kısacası, sonbaharda az su içmek, bağışıklık sisteminizi de kendi ellerinizle zayıflatmak demektir. Tavsiyeler tamam ama sonbahar aylarında bağışıklığı güçlendirmek için özellikle yememiz gerekenler neler? Onları da aşağıda sıraladık.
ELMA, KİVİ, ARMUT: Elma ve armut, içerdikleri antioksidanlarla size adeta zırh olur. Kivi ise bol miktarda C vitamini içerir ve tam bir kışa hazırlık meyvesidir.
ISPANAK: Sadece ıspanak da değil, koyu yeşil yapraklı sebzelerin tamamını sonbaharda bol bol yiyin. Labada, pazı, Brüksel lahanası, brokoli de bu koyu yapraklı sebzelere dâhil! Bu sebzeler içerdikleri vitaminler bir yana mineraller açısından da zengin. Yalnız bir önemli uyarı: Koyu yeşil yapraklı sebzelerin içerdiği A vitamininin etkili olabilmesi için yemek şeklinde yağ ile pişirerek kullanmanızı öneriyoruz çünkü A vitamininin aktif hale gelebilmesi için yağ şart!
BALIK: Av yasağı sona erdi ve balık tezgâhları şenlendi. Balık, proteinin yanı sıra muhteşem bir selenyum ve çinko kaynağı. Bu iki mineral de kalp sağlığı için son derece önemli. Omega 3 ise hastalık yapan bileşikleri vücuttan uzaklaştırıyor. Bu arada, iki önemli uyarı: Balıkların da mevsimi var ve sonbaharda yiyebileceğiniz balıklar da barbun, levrek, lüfer, palamut, çipura, kılıç, sardalya, tekir, karagöz, kofana, torik ve uskumru… İkinci uyarı ise çinekop ve sarıkanat ile ilgili… Bildiğiniz gibi bu iki balık kendi başına birer balık türü değil. Bunlar, lüfer yavrularının büyüdükçe aldığı isimler. Yani siz çinekop ve sarıkanat satın aldıkça, aslında lüfer yavrularını tüketiyorsunuz. Bırakın büyüyüp lüfer olsunlar!
MAYDANOZ: Yaz kış bulabildiğimiz ve hemen her yemeğe ekleyebildiğimiz bu bitkiyi sonbaharda çıtır çıtır ve çiğ yemeyi deneyin. Çünkü maydanozda vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan askorbik asit ve bol bol C vitamini var. Bu arada maydanozun yaraları iyileştirdiğini ve ödem atmaya yardımcı olduğunu da hatırlatalım.
BADEM, CEVİZ, FINDIK: Antioksidan özelliğe sahip ve E vitamini zengini bu yemişler hem bağışıklığı koruyor hem de E vitaminiyle sonbahara özel o yorgunluk ve halsizliği giderip enerji veriyor. Tok tuttukları için de aşırı yemenizi önlüyorlar. Üstelik hepsi de çinko ve antioksidan deposu. Çiğ yani kavrulmamış olanlarını seçin ve aşırı tüketmeyin, yeter. Beslenme >Koyu yeşil yapraklı sebzeler A vitamini zengini ama bu vitaminin aktif hale gelmesi için yağ ile pişirmek gerekiyor.
YOĞURT: Tam bir probiyotik deryası olan yoğurt bağışıklık sisteminiz için son derece önemli. Çünkü içinizdeki yararlı bakteriler yoğurtla aradıkları besine kavuşup vücudunuzu savunmak ve size direnç kazandırmak için daha bir güçleniyor. Sindirim sistemini koruduğu için sonbahar gibi mevsim değişimleri için de tüketilmesi gerekli bir gıda. Sevmiyorsanız bile günde bir kâse tüketmeye gayret edin.