Oyun oynarken sağlığınızın gelişmesini sağlayan tüyoları öğrenmek için start tuşuna basın.
1- Görüntü kalitesi
Ebeveynler ne söylerse söylesin, video oyunları gözler için faydalı olabilir. Rochester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, dağınık bir ortamda detayları seçmesi ve grinin farklı tonlarını ayırt etmesi istenen katılımcılardan, haftada beş saat FPS oynayan grup, oynamayanlara göre daha iyi performans sergiledi. Yani sisli havada iyi araba kullanmanızı biraz da Call of Duty’e borçlusunuz.
2- Üçlük sayı
Vision Research dergisine göre, düzenli oyun oynayan ancak haftada beş saati aşmayan kişilerin beynindeki dikkat fonksiyonlarıyla ilgili üç önemli bölüm (anterior cingulate, parietal lob ve frontal lob) daha yüksek verimle çalışıyor. Bilişsel bilimci Daphne Bavelier, aynı zamanda çoklu görev yapma yeteneğiniz.
3- Doğru zamanlama
Bilişsel bilimci Bavelier’e göre, oyunlardan tam randıman almak için, onlara şarap gibi yaklaşmalıyız. Yani doğru zamanda, doğru miktarda kullanmalıyız. Örneğin bir kadeh Grand Theft Auto tüketiminiz günde 40 dakikayı aşmamalı ve bunu uykudan önce yapmamalısınız. Bu arada açık renk halı veya kilimleriniz varsa, oyun oynarken şarap içmeyi denemeyin deriz.
4- İdeal doz
Otobüs yolculuğunu oyun oynayarak geçirmek bile faydalı. East Carolina Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Candy Crush Saga tarzı basit oyunları günde 30 dakika oynamak, depresyonun ve anksiyetenin önüne geçiyor. Ancak zamanlayıcınızı ayarlamayı unutmayın. Zira görevleri tamamladığınızda beyniniz kendini ödüllendirmek için daha fazlasını isteyecektir. Durmayı bilmezseniz, sabahlama riskiniz var.
5- Ortaya karışık
Oyun repertuvarınızı ne kadar geniş tutarsanız, o kadar farklı faydalarını görürsünüz. Molecular Psychiatry dergisindeki bir makale, örneğin Mario gibi platform oyunları oynamanın mekânsal algı kapasitesini artırdığını, aynı zamanda stratejik planlama yeteneğini ve çalışma belleğini geliştirdiğini söylüyor. Bir başka efsane oyun Tetris’in ise yiyeceklere ve ilaçlara olan isteği azalttığı, travma sonrası stres bozukluğunun önüne geçtiği ve beyin gelişimini hızlandırdığı görülmüş.