Zihin sağlığına özen göstermek tahmin edemeyeceğin kadar önemli.
DR.MEHMET ÖZ
Beynin vücudundaki en büyük organ olmayabilir ancak fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için tüm vücut enerjisinin tam yüzde 20’sini kullanır. Zihin sağlığına özen göstermek tahmin edemeyeceğin kadar önemli. Stres, anksiyete ve depresyon gibi faktörlerin hepsi fiziksel hastalık riskini artırmakla ilişkilendiriliyor. Üstelik bu hastalıklar sıradan hastalıklar değil!
YOGA
Yoga, hem beden hem de zihni hedef alan bir aktivitedir. Yogada kendini geliştirmek sadece o zor görünen hareketleri vücudunla yapabildiğin anlamına gelmez aynı zamanda hareketlerde zihnini kullandığın anlamına gelir. Bir yoga kursuna yazılabilir veya evde internetten yardım alarak haftada bir kendin yoga yapmayı deneyebilirsin. Giderek konsantrasyon ve sağlığının ne kadar iyiye gittiğini görebilirsin.
VÜCUT ISISI ARTIRAN MEDİTASYON
Meditasyon, bilinçli olma ve yaşadığın anın yüksek farkındalığı konusunda yogaya benziyor. Bu meditasyon şekli, odaklanma seviyeniz arttıkça vücut ısınızı artırıyor. Derin ve yavaşça nefes alırken gövdenizin ortasında bir alev hayal ediyorsunuz ve vücut ısınız artıyor. Bilim insanları bu meditasyon türünü incelemişler ve meditasyon sırasında beyin dalgalarının değişerek fonksiyonlarını artırdığı sonucuna varmışlar.
EGZERSİZ
Kas kütlesini artırmanın bilişsel gerileme riskini düşürdüğü söyleniyor. Hafif ağırlık veya vücut ağırlığı egzersizleri gibi direnç antrenmanları yapın. İlla çok büyük ağırlıklar kaldırman gerekmiyor. Sadece kaslarını yeterince yoracak kadar tekrar yapman yeterli.
ODAKLANMA
Odaklanma çalışması da işi daha etkili biçimde tamamlayabilmek adına beynin eldeki göreve odaklanmasına yardımcı oluyor. Çalıştığımız sırada beynimiz, sosyal medya hesaplarımıza ve mesajlarımıza baktığımızda yapılan işe yeteri kadar odaklanamıyor. Beynin için bir iyilik yap ve beş dakikalığına sadece işine iyice odaklanıp sonra iki dakika ara ver. İşin için zamanı bölmek beyninin kendisini yenilemesine ve daha odaklanmış, daha üretken hale gelmesine yardımcı olur.
BİLİNCİ ARTIRMA
Yukarıda bahsettiğim gibi, ne yapıyorsan yap, anda kalmak çok önemli. Kulakların ve beynin nerede, ne yapıyor olursan ol elindeki o işe uyumla. Adapte etmekte zorluk mu çekiyorsun? Biraz dur, gözlerini kapat ve beş defa derin nefes al.
KENDİNE İYİ BAK
Beslenme, egzersiz ve uyku vücudumuzun işlemesindeki çok önemli fonksiyonlardır. Beynimizin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için enerjiye ihtiyacı olduğundan kendine iyi bakmak da zihnini canlı tutar. İyi beslen, spor yap, uykuna dikkat et.